Bescheiden begin Wijchen aan NK Tegelwippen

Foto: NK Tegelwippen

Wijchen neemt tot nu toe een bescheiden plaats in bij het NK Tegelwippen dat afgelopen dinsdag van start is gegaan. Het aantal gewipte tegels bedroeg zondag 12 (!) en daarmee bezet onze gemeente de 24e plek bij de kleine gemeenten.

Het NK Tegelwippen duurt tot met 31 oktober, dus er kunnen nog veel tegels bijkomen. Wie tegels uit zijn tuin haalt, kan het aantal opgeven; deze worden opgeteld bij de tegelstand van de gemeente en de Nationale Tegelteller. Wijchen treedt in het strijdperk tegen Druten dat tot nu toe slechts 1 tegel aanmeldde,

Versteend

In de Nederlandse steden is tot wel 70 procent van het oppervlak bebouwd en bestraat, blijkt uit onderzoek. Uit onderzoek blijkt ook dat bijna de helft van de particuliere voor- en achtertuinen versteend is. In totaal bestrijken de Nederlandse tuinen 6600 hectare grond; dat is meer dan Nationaal Park de Hoge Veluwe.

Wateroverlast

Het weer in Nederland wordt steeds extremer. Hevige regenbuien en lange periodes van hitte en droogte volgen elkaar op. Daarbij krijgen we steeds vaker te maken met problemen als hittestress en wateroverlast, omdat onze leefomgeving sterk is versteend. Al die stenen verkoelen niet op een hete dag en laten geen water door wanneer het regent. Dat regenwater kan dan het riool overbelasten of de kelder inlopen.

Voordelen

Wanneer tegels worden vervangen door groen, gaat dit wateroverlast tegen en kan de grond weer als spons functioneren. Maar er zijn nog andere voordelen van groen in stedelijke gebieden, volgens Wageningen University & Research. Groen koelt de stad tijdens steeds vaker voorkomende hittegolven en zorgt voor meer biodiversiteit. Het draagt bij aan onze gezondheid, welzijn en sociale cohesie. En, omdat groen zorgt voor een prettige leefomgeving, helpt het bedrijven op de vaak versteende bedrijventerreinen bij het aantrekken van talent. Groen in de nabije leefomgeving is van grote maatschappelijke en economische waarde.

Lodewijk Hoekstra. Foto lodewijkhoekstra.nl

NK Tegelwippen

Om mensen ertoe aan te zetten om hun tuin meer te vergroenen is het NK Tegelwippen bedacht; het maakt deel uit van de campagne ‘Een groener Nederland begint in je eigen tuin!’. Hierbij kunnen gemeenten tegen elkaar strijden om het kampioenschap. Het NK wordt dit jaar voor het vierde jaar gehouden.

In 2022 deden 135 gemeenten mee. Dat leidde tot ruim 2,8 miljoen gewipte tegels. Gemeente Den Haag verwijderde in totaal de meeste tegels (306.178).

“Tegels hebben heel nadelige gevolgen voor de biodiversiteit. En met het veranderende klimaat en de opwarming van steden zijn ze onwenselijk. Met het jaarlijkse kampioenschap krijgen gemeenten en overheden een push om aan de slag te gaan”, zegt ​Lodewijk Hoekstra, tv-tuinman en ambassadeur van het NK Tegelwippen.

De competitie is niet alleen een ludieke strijd, maar levert ook daadwerkelijk vergroening op. Van mini-tuintjes tot vergroende schoolpleinen en van private tuintransformaties tot grote buurtprojecten. In totaal is vorig jaar ruim 250.000 vierkante meter; dat zijn ongeveer 40 voetbalvelden.

 

Het nieuws van wijchen.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina en deel berichten! Of krijg

gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief.
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen