PvdA vreest ook bouwstop in gemeente Wijchen

Foto: Manfred Richter/Pixabay

PvdA Wijchen vreest dat in navolging van Druten ook Wijchen een bouwstop krijgt op kleinschalige bouwinitiatieven. Die vrees is ingegeven door de gezamenlijke werkorganisatie die beide gemeenten hebben en Druten als reden voor de bouwstop aangeeft dat de ambtenaren het te druk hebben.

“Als er geen tijd is voor nieuwe projecten in Druten, is er ook geen tijd voor nieuwe projecten in Wijchen”, concludeert PvdA-fractievoorzitter Titus Burgers.

Woningbouwplannen

Gemeente Druten liet onlangs weten dat in de hele gemeente vanaf 21 maart een stop is op nieuwe woningbouwplannen. Dat betekent dat geen nieuwe principeverzoeken voor woningbouw worden behandeld. Druten moet net als andere gemeenten in regio Arnhem-Nijmegen de woningbouw tot 2030 versnellen om in te lopen op het tekort aan woningen. Voor Druten is er een tekort van 910 woningen. In de regio is afgesproken om voor 130 procent aan nieuwe plannen te gaan. Op dit moment zijn die bij de gemeente ingediend en daarom zijn nieuwe woningbouwplannen tijdelijk niet meer mogelijk.

Een grote hoeveelheid aan nieuwe woningen kan in de toekomst zorgen voor leegstand, aldus de gemeente Druten. Door geen nieuwe verzoeken aan te nemen kunnen bovendien lopende plannen sneller worden afgehandeld en achterstanden worden ingelopen.

Te druk

Volgens de Drutense wethouder Willy Brink in de Gelderlander hebben de ambtenaren het echter te druk met het in behandeling nemen van soms heel kleine bouwplannen. Daardoor komt de gemeente onvoldoende toe aan het haast maken met de broodnodige nieuwbouw, aldus Brink.

Raadslid Titus Burgers (PvdA). Foto: gemeente Wijchen

Werkorganisatie

“De ambtenaren van Druten en Wijchen zijn samengebracht in de Werkorganisatie Wijchen Druten. Dus als er geen tijd is voor nieuwe projecten in Druten is er ook geen tijd voor nieuwe projecten in Wijchen. De PvdA Wijchen vindt dit zeer onwenselijk”, zegt Burgers.

De PvdA wil van het college van burgemeester en wethouders duidelijkheid of de bouwstop in Druten inderdaad betekent dat inwoners van Wijchen ook een jaar lang niet met nieuwe ruimtelijke ordeningsplannen hoeven te komen.

Personeelsproblemen

“Lopen inwoners van Wijchen dus vertraging op bij bouw- en verbouwplannen door personeelsproblemen?”, vraagt Burgers zich af. Hij wil ook weten op welke manier de gemeente actief aan het werven is voor meer ambtenaren ruimtelijke ordening. “Of is er een scheiding gemaakt van WDW-medewerkers die voor Druten of Wijchen werken”, oppert Burgers. “Als dat zo is, hoe ziet die scheiding eruit en wat betekent dit in de Werkorganisatie Wijchen Druten? Als dat niet zo is, dan kan er toch geen verschil zijn in het behandelen van ruimtelijke ordeningsplannen in Druten en Wijchen?”

Het nieuws van wijchen.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina en deel berichten! Of krijg

gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen