‘Ademende’ schilderijen Frans Kerkhoff in het Kunsthuis

Kunsthuis Wijchen aan de Kasteellaan
Kunsthuis Wijchen aan de Kasteellaan
Foto: CIZO Communicatie Wijchen

In de tentoonstelling Shaped Canvas die vanaf zaterdag is te zien in het Kunsthuis, toont Frans Kerkhoff (71) zijn nieuwste werken geschilderd op canvas. In de verschillende ruimtes van het Kunsthuis is het werk gerangschikt op kleur en ontstaansdatum en geeft zo een goed beeld van een schilderkunstige ontwikkeling.

Kerkhoff werd in 1951 geboren in Venray en volgde een opleiding aan de Staatliche Hochschule für Bildende Kunst in Düsseldorf en de Koninklijke Academie voor Kunst en Vormgeving in Den Bosch. Hij werd geïnspireerd door kunstenaars als Frank Stella, Lucio Fontana en de zwarte schilderijen van Ad Reinhardt.

Na jaren van onderzoek en veel schilderen begon zich voor hem af te tekenen wat de bedoeling was: werk maken met een emotionele lading, vertolkt in abstracte schilderijen.

Werk van Frans Kerkhoff. Foto: Kunsthuis Wijchen

Ademen

De energie van het doek straalt af op de kijker, die zich mee kan laten nemen door het werk.

“Voor mij is het belangrijk dat de doeken ademen”, zegt de kunstenaar er zelf over. Soms zijn de schilderijen zwart of geheel wit, soms in kleur.

Misschien lijkt het in eerste instantie toeval of chaotisch, maar bij nadere beschouwing ontdekt de kijker dat het bewust ontstaan is, dat het de bedoeling is van wat hij te zien krijgt.

Weekenden

De expositie in het Kunsthuis aan de Kasteellaan 13 in Wijchen is te zien van 1 tot en met 23 april, op zaterdagen en zondagen, tussen 12.00 en 17.00 uur, ook op Tweede Paasdag.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen