Prikkelarm spelen in De Blije Dries tijdens familiedag

Foto: De Blije Dries

In De Blije Dries wordt morgen, zaterdag 1 april, de Autisme Familie Ontmoetingsdag gehouden. De dag is georganiseerd door de Werkgroep Autisme Wijchen (WAuW) in samenwerking met de speeltuin.

Het is deze week Autismeweek en de familiedag, die duurt van 12.00 tot 17.00 uur, is speciaal georganiseerd voor kinderen in de gemeente Wijchen met autisme of prikkelgevoeligheid en hun ouders, broertjes, zusjes, opa’s en oma’s. Naast alle speeltoestellen van De Blije Dries, zijn er ook speciale activiteiten. Er is een speurtocht en lotgenoten kunnen elkaar ontmoeten. De Blije Dries is voor deze dag zo autismevriendelijk mogelijk ingericht, er is bijvoorbeeld een stilteplek.

De toegangsprijs is € 3,50 euro p.p. voor alle leeftijden. Voor vragen kan men terecht bij [email protected].

Activiteiten

De Verenigde Naties hebben 2 april uitgeroepen tot Wereld Autisme Dag (World Autism Awareness Day), een dag waarop autisme wereldwijd in de schijnwerpers staat. De Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA) en het AutismeFonds organiseren rond deze dag de Autismeweek: een hele week met activiteiten over autisme en voor mensen met autisme, hun familie en alle andere belangstellenden.

Stigma’s

“Helaas ervaren mensen met autisme geen open en inclusieve samenleving. Als er meer oog is voor de individuele talenten, kwetsbaarheden, wensen en behoeften van mensen met autisme, kunnen mensen mét en zónder autisme samen optrekken om de samenleving voor iedereen vriendelijker te maken”, stelt Caroline Verkerk, directeur van de NVA en het AutismeFonds. “Onze leden merken dagelijks dat stigma’s over mensen met autisme hen in de weg zitten bij het vinden van werk, het leggen van contacten of het ontvangen van de zorg die zij nodig hebben.”


FEITEN Autisme
  • Ruim 1 procent van de Nederlanders, ongeveer 200.000 mensen, heeft autisme. Het aantal mensen dat te maken heeft met autisme – zoals ouders, broers, zussen, partners, leraren en zorgverleners – is vele malen groter.
  • Volgens psychiater en hoogleraar autisme Wouter Staal is autisme de ‘verzamelnaam voor gedragskenmerken die duiden op een kwetsbaarheid op de volgende gebieden: sociale interactie, communicatie, flexibiliteit in denken en handelen en het filteren en integreren van informatie.’
  • De meeste mensen met autisme hebben een normale tot hoge intelligentie. Naar schatting 30 procent heeft een verstandelijke beperking.
  • Sterke punten die vaak in verband worden gebracht met autisme zijn onder andere: oog voor detail, analytisch denken, eerlijkheid, loyaliteit en technisch inzicht.

(Bron: NVA)

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen