College komt vergaderlocatie BuitenOverleg tegemoet

Foto: BuitenOverleg

Vergaderlocatie BuitenOverleg in Alverna kan een tijdelijke ontheffing voor 7 jaar aanvragen om vergaderingen en netwerkbijeenkomsten te houden en in het tuinhuis een logeerplek voor 2 personen aan te bieden. Het college van burgemeester en wethouders stellen voor in principe medewerking te verlenen aan een tijdelijke ontheffing van het bestemmingsplan.

BuitenOverleg aan de Groenewoudseweg 86 verhuurt accommodaties voor groepen voor vergaderingen, bedrijfsfeesten, concerten, recepties, bijeenkomsten en soortgelijke andere activiteiten. Hiervoor is een omgevingsvergunning nodig die BuitenOverleg nog niet had.

Overtreding

De directe buren van het bedrijf en de Vereniging Natuur Wijchen hebben indertijd de gemeente verzocht om handhavend op te treden. Bij een bezoek aan de accommodatie bleek volgens de gemeente dat het bedrijf in overtreding was. Ook zijn overtredingen geconstateerd ten aanzien van het oprichten van diverse bouwwerken, zonder benodigde omgevingsvergunningen. Het gaat om een tuinhuis, tuinkas, (stretch)-tent, (safari)-lodge en zonnepanelen. In juli 2022 heeft het college van burgemeester en wethouders een last onder dwangsom Dit betekent dat een bedrijf actie moet ondernemen.

Zonnepanelen weggehaald

BuitenOverleg heeft tegen het besluit bezwaar gemaakt. Tijdens de bezwaarfase zijn enkele overtredingen ongedaan gemaakt. Zo zijn de zonnepanelen weggehaald, waardoor aan de maximale toegestane hoeveelheid wordt voldaan. Er was een vergunning aangevraagd voor maximaal 2×27, terwijl 2×31 panelen aanwezig waren.

Tent afgebroken

Daarnaast is er voor de tuinkas een omgevingsvergunning aangevraagd, die ook is afgegeven. In de lopende bezwaarprocedure is gebleken dat het tuinhuis vergunningsvrij kon worden opgericht en dus rechtmatig aanwezig is. De stretch-tent is afgebroken. De palen en ondergrond van deze tent zijn nog aanwezig, waardoor deze overtreding nog niet volledig ongedaan gemaakt is.

Legalisatie

De uitbaters van BuitenOverleg hebben tijdens de bezwaarfase gevraagd om in overleg te treden om de mogelijkheden tot legalisatie van de bedrijfsactiviteiten te bespreken. Vervolgens hebben zij een principeverzoek ingediend voor medewerking (legalisatie) van hun bedrijfsactiviteiten voor een periode van maximaal 7 jaar. Dat heeft geleid tot het voorgesteld besluit van B en W om in principe medewerking te verlenen aan een tijdelijke ontheffing van het bestemmingsplan.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen