Wijchen krijgt asielzoekerscentrum aan de Teersdijk

Op deze locatie aan de Teersdijk komt een asielzoekerscentrum
Op deze locatie aan de Teersdijk komt een asielzoekerscentrum
Foto: Google Maps

Er komt een asielzoekerscentrum aan de Teersdijk in Wijchen. Het zal plaats bieden aan 300 bewoners. De gemeente Druten zorgt voor tijdelijke crisisnoodopvang voor 100 asielzoekers en voor woonruimte voor extra statushouders.

Door samen op te trekken zorgen beide gemeenten voor een goede opvang van de verschillende doelgroepen.

Burgemeester Renske Helmer-Englebert: “De asielzoekerscentra zitten overvol. Wij willen graag onze verantwoordelijkheid nemen. We willen bijdragen aan een betere opvang van asielzoekers in ons land. Buiten slapen zoals afgelopen zomer in Ter Apel moeten we echt voorkomen.”

Spreidingswet

De beide gemeenten lopen met het besluit vooruit op een nieuwe wet waaraan de Nederlandse regering werkt. Volgens deze Spreidingswet moet elke gemeente onderdak gaan bieden aan asielzoekers.

Burgemeester Renske Helmer. Foto: gemeente Wijchen

“Wij willen zelf de regie houden”, zegt Helmer. “Daarom bieden we nu locaties aan bij het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA, red.). Zo kunnen we zelf bepalen welke locaties wij het meest geschikt vinden. Ik heb er alle vertrouwen in dat de samenleving dit goed gaat oppakken. Dat hebben we met de opvang van Oekraïense vluchtelingen ook gezien, en het eerdere azc in Wijchen-West.”

Wijchen-West

Rond de eeuwwisseling werd al een tijdelijk asielzoekerscentrum (azc) gebouwd aan de Westerdreef (langs het spoor) waar indertijd maximaal 350 mensen werden opgevangen. De tijdelijke huisvesting is later afgebroken. Het gebied maakt nu deel uit van de toekomstige wijk Wijchen-West.

Teersdijk

Er is nu gekozen voor de locatie aan de Teersdijk. Wethouder Geert Gerrits: “We hadden 6 geschikte locaties, aan de randen van de gemeente gelegen. We hebben gekozen voor de Teersdijk op basis van beschikbaarheid, voorzieningen, openbaar vervoer. De locatie aan de Teersdijk is snel beschikbaar; het is nu agrarisch gebied meer heeft een bedrijfsbestemming omdat het deel uitmaakt van bedrijventerrein Bijsterhuizen.”

Starters

Er komt een gebouw waar 300 mensen kunnen wonen. Gerrits verwacht dat het nog ongeveer een jaar duurt voordat het asielzoekerscentrum  klaar is. Het COA regelt de opvang en begeleiding zodra het open is. Het azc blijft in elk geval 5 jaar. Na die periode jaar bekijkt de gemeente of dit verlengd wordt met nog eens 5 jaar.

Wethouder Geert Gerrits. Foto: gemeente Wijchen

“Het gebouw krijgt een hoge kwaliteit en uitstraling. Net als de opvanglocatie voor Oekraïense vluchtelingen die aan de Oude Klapstraat komt, blijft dit gebouw als het geen azc meer is, staan en willen we het bestemmen voor tijdelijke onderdak, bijvoorbeeld voor arbeidsmigranten, maar ook starters op de woningmarkt.”

De direct omwonenden van de locatie zijn inmiddels op de hoogte gebracht van de komst van een azc. Volgende week volgt voor hen nog een besloten informatiebijeenkomst waar naast de gemeente ook vertegenwoordigers van het COA aanwezig zullen zijn. Meer informatie staat op de site www.wijchen.nl/asiel.

Crisisnoodopvang

Het aantal asielzoekers dat Nederland binnenkomt verandert steeds en is slecht voorspelbaar. Hierdoor blijft er ook behoefte aan crisisnoodopvang. Dit is kortdurende opvang die alleen wordt ingezet als er geen andere mogelijkheden zijn. Gemeente Druten gaat voor beide gemeenten zorgen voor tijdelijke crisisnoodopvang voor 100 asielzoekers.  “We hebben nog geen keuze gemaakt voor een locatie”, zegt de Drutense wethouder Willy Brink.

Huisvesting statushouders

Er verblijven op dit moment veel statushouders (vluchtelingen met een verblijfsvergunning) in asielzoekerscentra en opvanglocaties. Gemeenten moeten zorgen voor meer passende woonruimte voor statushouders. Het aantal statushouders per gemeente is vastgelegd in een taakstelling. Gemeenten Druten en Wijchen zien het asielvraagstuk als gezamenlijke verantwoordelijkheid. Daarom hebben zij afgesproken dat Druten de komende 5  jaar zorgt voor woonruimte voor 25 statushouders van de taakstelling van Wijchen. Hieronder vallen ook alleenstaande minderjarige vreemdelingen.

Passend onderdak

Burgemeester Sigrid Sengers van Druten: “Wij willen mensen die hun land moeten ontvluchten een plek bieden waar ze zich welkom en veilig voelen. De opvang van asielzoekers en het huisvesten van statushouders verschilt van elkaar. Dat geldt ook voor de ondersteuning die zij nodig hebben. Door de gezamenlijke aanpak met Wijchen, kunnen we op een goede en menselijke manier passend onderdak bieden.”

De locatie waar het azc in Wijchen komt. Bron: Google Maps
Het nieuws van wijchen.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina en deel berichten! Of krijg

gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief.

 

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen