Warenmarkt blijft komende jaren op de Markt

Foto: uit 'Analyse toekomst warenmarkt Wijchen' (dtnp)

De warenmarkt in Wijchen blijft op de Markt in het centrum. Dat is volgens wethouder Nick Derks de beste en meest herkenbare plaats om de markt te houden. “Het is een begrip en een publiekstrekker.”

Er zijn volgens Derks twee redenen om de markt in het centrum te blijven houden: “Het is een bekende plek en iedereen weet het te vinden.”

Donderdagochtend

De warenmarkt in Wijchen staat iedere donderdagochtend op de Markt, midden in het centrum. Er zijn op dit moment 18 marktondernemers en die bieden een uiteenlopend food- en non-foodaanbod aan, waarbij het plein tussen de omringende bomen bijna geheel gevuld wordt.

Door de week kent het plein verschillende functies; op overige dagen wordt het (deels) gevuld door horecaterrassen en winkeliers stallen reclame-uitingen uit voor hun panden. Daarnaast vinden er door het jaar heen nog enkele andere evenementen plaats op de markt. Dit afwisselende ruimtegebruik leidt soms tot wrijving, beseft de gemeente.

Publiekstrekker

Landelijk staat de warenmarkt onder druk, zegt Derks. “De mensen maken lange dagen en ze moeten veel reizen.” Tegelijkertijd is de weekmarkt op veel plaatsen, zoals in Wijchen, nog altijd een begrip en een publiekstrekker, zegt Derks.

Onderzoek

Om inzicht te krijgen in de toekomst van de warenmarkt en welke veranderingen er nodig zijn om de warenmarkt toekomstbestendig te maken, is door dtnp (dat overheden en marktpartijen over de ruimtelijke, economische en sociaal-maatschappelijke ontwikkeling van dorp en stad adviseert) een onderzoek gehouden.

Daaruit blijkt dat het marktplein in Wijchen voor de warenmarkt en de marktbezoekers de meest logische en vertrouwde locatie is. “Er komen ook veel mensen van elders, zoals Grave, Groesbeek en andere plaatsen, naar de Wijchense markt.”

Ander winkelbezoek

De warenmarkt trekt op donderdagochtend publiek naar de Markt dat er anders niet is. Bezoek aan de warenmarkt wordt in grote mate gecombineerd met ander winkelbezoek of andere centrumfuncties, volgens het onderzoeksrapport.

Ontmoetingsplein

Een conclusie uit het onderzoek is dat de Markt het centrale ontmoetingsplein is en geen warenmarktplein, horecaplein of evenementenplein. De Markt zal daarom qua inrichting geschikt moeten blijven voor al deze activiteiten door de hele week en het hele jaar. Wel stelt het college een aantal voorwaarden en afspraken voor zodat de verschillende pleingebruikers binnen dit geheel optimaal gebruik kunnen maken van de ruimte op de Markt.

Vertrouwen

Als er over een periode van een half jaar 14 vaste marktondernemers (of minder) zijn, wordt een nieuwe compactere opstelling gemaakt; zowel de markt- als de horecaondernemers moeten tijdig plaatsmaken voor elkaar en het marktplein schoon achterlaten voor de ander; in de periode maart tot en met september laten horecaondernemers liever hun terras staan. Als (voor) woensdagmiddag duidelijk is dat enkele marktondernemers die op dezelfde plek als de terrassen staan niet komen, hoeft niet opgeruimd te worden. in de vergunning (en verordening) wordt vastgelegd dat een marktondernemer verplicht is te komen en alleen bij (tijdige) opgaaf van goede reden geëxcuseerd is (ziekte, extreem weer, vakantie).

Overleg

Wethouder Derks ziet nu nog geen aanleiding om hier sancties aan te koppelen. “We maken deze afspraken op basis van goed vertrouwen.” Over de conclusies en de aanbevelingen uit het onderzoek heeft de gemeente overleg gehad met de betrokken partijen: marktondernemers en horecaondernemers. Ook zijn enquêtes afgenomen bij de bezoekers van de warenmarkt en marktondernemers.

Het nieuws van wijchen.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina en deel berichten! Of krijg

gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen