Vragen over opkopen stikstofrechten door Leisurelands

Foto: Pixabay

CDA Wijchen heeft vragen over het opkopen van stikstofrechten door Leisurelands. “In hoeverre vindt de gemeente Wijchen dat Leisurelands zich moet begeven op de stikstofmarkt om daarmee festivals te kunnen realiseren op hun recreatiegebieden?”, zo vraagt fractievoorzitter Björn Derksen zich af.

Leisurelands is beheerder van onder meer recreatiegebied Berendonck en de Groene Heuvels. Het CDA stelt die vraag aan de gemeente omdat Wijchen, samen met andere gemeenten in de regio, medeaandeelhouder van Leisurelands is. Het gaat in het geval van het opkopen om de rechten van een agrarisch bedrijf met 99 koeien in de directe omgeving van de Groene Heuvels.

Festival

Bij een kwetsbaar natuurgebied zijn vergunningen nodig voor stikstofuitstotende activiteiten als woningbouw en de veehouderij. Daarvoor moeten bestaande emissierechten worden gekocht. Op de Groene Heuvels wordt jaarlijks het festival Down The Rabbit Hole georganiseerd. Bij festivals gaat het om kortdurende uitstoot van stikstof. Het is voor zover bekend de eerste keer dat een eigenaar van een festivalterrein stikstofrechten koopt.

Maatschappelijke opgaven

“Op regionaal en landelijk niveau wordt door overheden hard gewerkt om voldoende stikstofruimte te vinden voor urgente maatschappelijke opgaven zoals natuurherstel, woningbouw en het ondersteunen van de agrarische sector. Het opkopen van stikstofrechten door Leisurelands roept bij ons vragen op”, zegt Derksen.

Björn Derksen (CDA). Foto: CDA Wijchen

Oproepen

Volgens Derksen zijn in meerdere meerdere regiogemeenten oproepen vanuit de gemeenteraad gedaan om Leisurelands geen stikstofrechten meer op te laten kopen. Het raadslid wil van het college van burgmeester en wethouders weten hoe zij Leisurelands ertoe kan bewegen om de verworven stikstofrechten over te dragen aan de overheid om die in te zetten voor natuurherstel, woningbouw en ondersteunen van de agrarische sector.

Berendonck

Het CDA wil ook weten hoe B en W aankijken tegen de ontwikkelingen rondom het recreatieterrein Berendonck en Groene Heuvels en de evenementen aldaar. Aanleiding zijn de plannen die Leisurelands begin april heeft gepresenteerd op een informatiebijeenkomst in Alverna voor omwonenden van de Berendonck.

Het CDA wil weten welke afspraken er zijn gemaakt over de huidige en toekomstige situatie tussen de gemeente Wijchen, Leisurelands en Waterskicentrum Berendonck over omvang en frequentie van evenementen (inclusief bruiloften en partijen) op de Berendonck.

Het nieuws van wijchen.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina en deel berichten! Of krijg

gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief.

 

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen