SP Jongeren voert actie voor terugkeer nachtbussen

Foto: Breng

De Nijmeegse SP Jongeren zijn begonnen met een initiatief om de nachtbussen terug te laten keren. Ze zijn een petitie gestart met als doel een breedgedragen actie te organiseren.

Met de nachtbussen konden busreizigers tot maart 2020 op vrijdagen en zaterdagen tot diep in de nacht vanaf station Nijmegen naar onder andere Wijchen rijden. Maar de bussen reden ook naar Beuningen, Druten, Grave en Arnhem en op zaterdagnacht naar Millingen, Groesbeek en Huissen.

Opgeheven

Tijdens de coronapandemie waren er door de lockdowns en het thuiswerkadvies minder busreizigers en werden onder meer de nachtbussen tijdelijk opgeheven. Met ingang van 2022 kwamen een aantal tijdelijk opgeheven buslijnen niet meer terug en dat gold ook voor de nachtbussen.

Essentiële voorziening

Contactpersoon Noah Vetter van SP Jongeren: “De pandemie was voor de provincie en Breng reden om de nachtbussen te schrappen, het nachtleven stond immers stil. De bussen zijn echter nog altijd niet teruggekeerd terwijl het nachtleven weer is opgepakt, dat valt niet uit te leggen. Daarnaast is het openbaar vervoer een essentiële publieke voorziening voor mensen in de regio, daar moet je niet in willen snijden.”

Afspraak

Er is indertijd een afspraak tussen provincie Gelderland en vervoerder Breng gemaakt dat het aantal reizigers terug moet zijn op minstens 85 procent van het aantal van 2019 voor de nachtbussen weer terugkomen. De verwachting is dat dit niet voor 2024 het geval zal zijn.

Goede dienst

Vetter: “Het lijkt de provincie alleen maar te gaan om het rendement in plaats van een goede dienst te leveren. Mensen die afhankelijk zijn van het ov worden op deze manier slachtoffer van beleid dat niet de mens, maar de begroting centraal zet. Het rendementsdenken moet afgelopen zijn, daarom komen wij in actie.”

Om steun te vinden voor het initiatief heeft SP Jongeren een petitie opgesteld.

Het nieuws van wijchen.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina en deel berichten! Of krijg

gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief.
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen