Tentoonstelling over ijstijd in Museum Kasteel Wijchen

Foto: Museum Kasteel Wijchen

In Museum Kasteel Wijchen is vanaf Hemelvaartsdag de tentoonstelling Koud! Over leven in de ijstijd te zien. Het is een familietentoonstelling waarin jong en oud ontdekken hoe mensen en dieren konden leven en overleven in bittere kou.

De omgeving van Wijchen was in de ijstijd een grote, koude, kale vlakte die mammoetsteppe wordt genoemd. Het kon wel -50 ˚C worden. Er leefden enorm grote dieren zoals de wolharige neushoorn en de mammoet, maar ook kleinere dieren zoals de hyena en de woelrat. Mammoetjagers overleefden door te jagen op het grote wild.

Mammoetslagtand

In de tentoonstelling kunnen de bezoekers ontdekken hoe de dieren eruitzagen in de ijstijd. Er zijn onder meer een wolf en een hermelijn te zien, maar ook een mammoetslagtand en een gewei van een reuzenhert. De tentoonstelling laat zien hoe de mens voedsel verzamelde en waarom de mammoet is uitgestorven en de mens niet. Kinderen kunnen met ‘doe-elementen’ zelf voedsel verzamelen.

Tot in 2024

De tentoonstelling Koud! Over leven in de ijstijd in Museum Kasteel Wijchen is te zien van donderdag 18 mei tot en met zondag 7 januari 2024.


FEITEN Mammoeten  
  • In Europa hebben drie soorten mammoeten bestaan: de zuidelijke mammoet, de steppemammoet en de wolharige mammoet.
  • Mammoeten waren herbivoren, wat betekent dat ze vegetatie als planten, bladeren en gras aten.
  • De wolharige mammoet was circa 2,7 (vrouwtje) tot 3,4 (mannetje) meter hoog. Dit is ongeveer hetzelfde formaat als van de huidige Afrikaanse olifant.
  • De laatste wolharige mammoeten leefden op een eiland in de Noordelijke IJszee, waar ze ongeveer 4000 jaar geleden uitstierven.
  • De mammoet heeft ongeveer tussen 49.000 en 43.000 jaar geleden in Nederland geleefd.
  • De steppenmammoet had grote gebogen slagtanden en was de grootste mammoet soort die ooit geleefd heeft. Een volwassen mannetje kon een schofthoogte van 4,5 meter bereiken (5 meter in totaal) met een lengte van 10 meter.

(Bronnen: Het Natuurhistorisch, Geologie van Nederland, Archeologie online)

Het nieuws van wijchen.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina en deel berichten! Of krijg

gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief.
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen