Aantal oplaadpunten elektrische auto’s neemt snel toe

22 jun 2023, 13:40 Nieuws
electric car 734573 1280
Pixabay
Er zijn in de gemeente Wijchen 111 (semi-)publieke oplaadpunten voor elektrische auto’s volgens de site chargemap.com . Volgens de NAL, Nationale Agenda Laadinfrastructuur, is Nederland de grens van 500.000 laadpunten gepasseerd. Het gaat om private, (semi-) publieke en snellaadpunten.
De NAL wil voldoende laadinfrastructuur realiseren, zodat een snelle overgang naar elektrisch vervoer mogelijk wordt gemaakt. Uitgangspunt voor de NAL is dat het laden van een elektrisch voertuig net zo gemakkelijk is als het laden van een mobiele telefoon: eenvoudig, slim en overal.

Overbelasting

Gerben-Jan Gerbrandy, voorzitter NAL: “We liggen goed op koers. Nederland behoort tot de koplopers van Europa als het gaat om laadinfrastructuur. Maar er zijn ook uitdagingen. De groei van elektrisch vervoer neemt elk jaar toe.”
Volgens Gerbrandy wordt de aanleg van laadpalen op dit moment belemmerd door overbelasting op het netwerk, vooral als het gaat om snelladers en laadmogelijkheden voor zwaar vervoer.

Private laadpunten

Per eind april 2023 zijn er 518.000 laadpunten in Nederland, inclusief het geschatte aantal private laadpunten (384.200). De verhouding tussen publiek en privaat laden verschilt sterk per regio, zo blijkt uit rapportage. Dit komt doordat inwoners in bepaalde regio’s vaker over een eigen oprit of eigen parkeerplaats beschikken. In de stedelijke gebieden is dit minder het geval, waardoor het aantal private laadpunten in verhouding lager is en men meer op de publieke laadinfrastructuur aangewezen is.

Kaart

Recent lanceerde de NAL een interactieve kaart
waarop de dekkingsgraad in beeld wordt gebracht. De NAL streeft ernaar om in 2025 een landelijk dekkend laadnetwerk te hebben, met publieke laadpunten op locaties waar niet op korte termijn vraag is van een elektrische rijder die er woont.

Snelladers

Op steeds meer plekken worden snelladers gerealiseerd, concludeert de NAL. Met name langs snelwegen. Ook bij winkelcentra, super- en bouwmarkten, waar veel publiek komt, verschijnen deze snelladers.
Het tempo van plaatsen neemt de laatste jaren fors toe. In de periode voordat de NAL van start ging (in 2019) werden er gemiddeld genomen rond de 400 laadpunten per maand geplaatst. Momenteel worden gemiddeld ruim 1000 publieke laadpunten per maand geplaatst.

Wijchen

Het afgelopen jaar is opnieuw een groot aantal gemeenten aan de slag gegaan met een laadvisie. De gemeente Wijchen wil meer laadpalen
voor elektrische auto’s gaan plaatsen. De laadpalen zijn bedoeld voor inwoners die geen laadvoorziening op hun eigen terrein kunnen maken.
De hoeveelheid plekken is gebaseerd op de vraag die de gemeente verwacht in de komende jaren. De plekken zijn bepaald op basis van een aantal wensen en eisen: er moet bijvoorbeeld genoeg ruimte zijn om de laadpaal neer te zetten, en het moet dicht bij de stroomkabel liggen zodat er zo min mogelijk gegraven hoeft te worden.
[caption id="attachment_133185" align="alignnone" width="1547"]

Het nieuws van wijchen.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze  Facebookpagina   en deel berichten! Of krijg

gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief .