Onvoldoende zicht op waar arbeidsmigranten wonen

Foto: Pixabay

De gemeente heeft onvoldoende zicht op waar arbeidsmigranten wonen. Daardoor kunnen er onwenselijke huisvestingssituaties ontstaan omdat de gemeente niet goed kan controleren en handhaven. Dat antwoordt het college van burgmeester en wethouders op vragen van GroenLinks over de huisvesting van arbeidsmigranten.

GroenLinks wilde weten wat de gemeente doet om goede huisvesting te realiseren. De meeste arbeidsmigranten maken voor hun huisvesting gebruik van het aanbod van uitzendbureaus of bedrijven waarvoor zij werkzaam zijn. Het bieden van goede en voldoende huisvesting is dan ook een verantwoordelijkheid van de marktpartijen, antwoordt het college.

Inschrijving

In samenwerking met de 17 andere regiogemeenten van de Groene Metropoolregio Arnhem-Nijmegen wil de gemeente Wijchen voldoende huisvesting van goede kwaliteit voor arbeidsmigranten die in de regio werken faciliteren. Ook om malafide partijen en praktijken te weren. Zo willen zij uniforme eisen stellen. Daarnaast de inschrijving van arbeidsmigranten bevorderen zodat het werkelijke aantal dat in de regio woont in beeld komt en het aanbod van huisvesting hierop kan worden afgestemd.

Hoge huurprijzen

De gemeente beseft dat de vraag naar goede huisvesting groot is en het aanbod beperkt. Dit betekent dat er onwenselijke situaties kunnen voorkomen, zowel voor de omgeving als voor de arbeidsmigranten zelf. Krapte op de markt roept te hoge huurprijzen en risico op uitbuiting op. Feit is echter dat er nog te weinig alternatieven zijn waardoor ook uitzendbureaus genoegen moeten nemen met – te dure – kamerverhuurpanden of andere oplossingen.

Calamiteiten

Dat een deel van de arbeidsmigranten niet staat ingeschreven, veroorzaakt eveneens een aantal problemen, zegt de gemeente. Ten eerste omdat er onvoldoende zicht is op waar men woont, waardoor er onwenselijke huisvestingssituaties kunnen ontstaan omdat er niet kan worden gecontroleerd en gehandhaafd. Ook is, in het geval van calamiteiten, niet precies bekend hoeveel mensen er in een bepaald pand zijn gehuisvest.

Overlast

De overlast vanuit arbeidsmigranten binnen de gemeente Wijchen is echter beperkt, antwoordt het college aan GroenLinks.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen