‘Belangrijk is de kleinschaligheid bij Batenburg Baroque’

Judith Steenbrink: 'Er zit nog rek in het festival.'
Judith Steenbrink: 'Er zit nog rek in het festival.'
Foto: CIZO Communicatie Wijchen

In de laatste weken bestond de agenda voor Judith Steenbrink uit arrangementen maken voor het KinderConcert, flyeren, de Oude Sint-Victorkerk schoonmaken en zorgen dat het gras werd gemaaid voor een wandeling naar Appeltern. Nog vijf dagen en dan gaat de tweede editie van Batenburg Baroque van start.

door Hans Bouwman

Meer optredens, meer locaties en meer aandacht. Ziedaar het resultaat van het initiatief van Judith Steenbrink dat vorig jaar leidde tot een succesvol ‘debuut’ van het muziekfestival.

Het idee voor het driedaagse zomerfestival voor klassieke muziek komt van Frank Suyderhoud. Hij zag in Judith Steenbrink (1977) die in Batenburg was komen wonen, de ideale figuur om Batenburg met muziek op de kaart te zetten. Steenbrink is violiste en artistiek leider van het gerenommeerde Holland Baroque.

Suyderhoud Award

Het leidde tot een succesvolle eerste editie van Batenburg Baroque; helaas maakte Suyderhoud dat niet meer mee omdat hij plotseling kwam te overlijden. Zijn naam leeft nog wel voort in de Suyderhoud Award, de aanmoedigingsprijs ter ondersteuning van jong talent.

Verzorgd festival

De organisatie en uitvoering van het driedaagse festival wordt gedaan door een kleine groep vrijwilligers uit Batenburg waarbij het volgens Steenbrink gaat om “met minimale middelen een heel fijn verzorgd festival organiseren. De tijd is eigenlijk te kort om alles tot in de puntjes te regelen. Dat krijg je met een kleine organisatie niet voor elkaar.”

Er zit voor de toekomst nog steeds rek in het festival

Wie denkt dat Judith Steenbrink een perfectionist is, heeft het mis. “Nee, ik ben juist heel slordig. Ik moet ook snel over fouten heen stappen. Ik ben meer een initiator, degene die het vuurtje aansteekt.” Dat heeft ze in Batenburg gedaan en ze is blij dat veel vrijwilligers vorig jaar en ook nu weer met veel enthousiasme meehelpen met alle voorbereidingen voor het muziekfestival.

Schoonheid

De insteek van het festival was vorig jaar om de mooie locaties die Batenburg heeft in combinatie met muziek te laten zien. “Neem de Oude-Victorkerk, die is bijna altijd dicht. Dat is jammer, want het is zo’n mooi gebouw met een rijke historie. Wat wij wilden was eigenlijk het etaleren van schoonheid.”

Een bomvolle Nieuwe Victor tijdens de eerste editie van Batenburg Baroque. Foto: CIZO Communicatie Wijchen

Ambitieus

Die eerste editie in 2022 was voor de mensen achter Batenburg Baroque afwachten hoe het zou aanslaan en of het voor herhaling vatbaar was. “Het was ambitieus wat we deden, maar ik had geen verwachtingen. Al snel was toen echter het eerste concert uitverkocht.”

Uiteindelijk werd het een groot succes en waren alle concerten nagenoeg uitverkocht. Steenbrink: “Ik vond het eigenlijk nog geen festival. Als we meer dingen op een dag doen, zoals nu, kunnen we misschien zeggen, het is een echt festival.”

Appeltern

In totaal zijn er dit jaar 14 concerten en meerdere op een dag. Voor dit jaar is het aantal locaties uitgebreid, en niet alleen binnen het stadje zelf. Zo is er een concert in Appeltern. Na de opening komende vrijdag in de Oude Sint-Victorkerk om 13.30 uur met het Festivalkoor, kunnen diegenen die het Dianto Reed Quintet willen zien optreden naar het Oude Koetshuis op landgoed De Heerlijkheid in Appeltern wandelen.

Experiment

Nu is er niet alleen maar klassieke kamermuziek te beluisteren. Het festival geeft bewust ruimte, zo vertelt Steenbrink, aan andere vormen van muziek zoals fusion, folk en jazz.

Het spannendst vindt Steenbrink het optreden van Julian Schneeman & Friends komende vrijdag in Uitbaeterij De Viersprong. Dat was vorig jaar ook een locatie, maar toen was de muziek eigenlijk ‘achtergrond’ voor de cafébezoekers.

“Het is een experiment. Nu is een gedeelte van het café echt ingericht met een podium en stoelen voor toeschouwers, met uiteraard een biertje en bitterballen, en kunnen de overige cafébezoekers meegenieten van Caravan Sessions.”

Kwaliteit

De tweede editie moet nog beginnen, maar vooruitkijkend naar volgend jaar … “Er zit nog rek in. Wat niet wil zeggen dat we nog groter willen worden, maar nog meer kwaliteit en afwerking willen bieden. Belangrijk is wel dat we de kleinschaligheid behouden met Batenburg Baroque.”

Programma

Het programma van Batenburg Baroque is te lezen op de site. Kaarten voor Batenburg Baroque kunnen hier worden besteld.

Het nieuws van wijchen.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina en deel berichten! Of krijg

gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen