Plannen voor project Meanderende Maas zijn klaar

Uiterwaard De Lymen bij  Batenburg ligt in het projectgebied Meanderende Maas
Uiterwaard De Lymen bij Batenburg ligt in het projectgebied Meanderende Maas
Foto: Meanderende Maas

De plannen voor de dijkversterking, rivierverruiming en gebiedsontwikkeling van het project Meanderende Maas zijn klaar. Het project gaat de Maas aan Gelderse én Brabantse zijde meer ruimte geven, de dijk van Ravenstein tot Lith versterken en het gebied mooier en economisch sterker maken.

Tien organisaties werken samen met bewoners, ondernemers en belanghebbenden aan de toekomst van het gebied rond de Maas. De gecombineerde aanpak biedt kansen voor 500 hectare nieuwe natuur, verbetering van waterkwaliteit, toerisme en recreatie, cultuurhistorie en het versterken van de economie.

Rivierverruiming

Door de rivierverruiming hoeft de dijk minder hoog en komt er klei vrij voor de versterking van de dijk. Het resultaat is in 2029 een sterkere dijk en een mooi gebied met ruimte voor mens, rivier en natuur.

Bron: Meanderende Maas

Batenburg

Uiterwaard De Lymen, aan de Gelderse zijde van de Maas tussen Batenburg en Appeltern, ligt in projectgebied Meanderende Maas. Het gebied is 75 hectare groot, waarvan circa 65 hectare eigendom is van Natuurmonumenten en 10 hectare van Rijkswaterstaat.

Natuurmonumenten

Het is een zogenoemd zelfrealisatiegebied. Dat wil zeggen dat de eigenaar van het gebied de maatregelen voor de natuurontwikkeling uit het ontwerp zelf gaat uitvoeren.

Natuurmonumenten is van plan in uiterwaard De Lymen de riviernatuur weer terug te brengen.

Werkzaamheden

De uitvoering van het project Meanderende Maas start naar verwachting in 2024. Dat betekent dat de dijkversterking in 2026 gereed is. De afronding van de werkzaamheden van project Meanderende Maas in de uiterwaarden is in 2029. De plannen (hier te zien) liggen tot en met 27 september ter inzage. Tussen 5 en 13 september vinden er in het projectgebied in Noord-Brabant 4 inloopbijeenkomsten plaats om alle vragen over de plannen en besluiten te beantwoorden.

Dijkgraaf

Mario Jacobs, dijkgraaf van Waterschap Aa en Maas en voorzitter van de stuurgroep Meanderende Maas, zegt over de definitieve plannen: “Met tien organisaties hebben we samen met de omgeving gewerkt aan de plannen voor de toekomst van het projectgebied Meanderende Maas. Wij zijn trots op het resultaat. Nu zijn we benieuwd naar de reacties van de belanghebbenden.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen