Hof van Franse Hertog van Berry bezoekt Kasteel Hernen

Foto: GLK

Het hof van de Franse Hertog van Berry is morgen, zondag, op bezoek bij Kasteel Hernen. Bezoekers kunnen dan aan den lijve ondervinden hoe mensen van alle rangen en standen leefden en werkten rond 1400.

Er zijn ambachten zoals kaartweven, kalligrafie en borduren en een groep laat zien hoe de adel zich in die tijd vermaakte.

Hertog van Berry

De Hertog van Berry was rond 1400 de opdrachtgever van de Nijmeegse kunstenaars de Gebroeders Van Lymborch, drie jonge Nijmeegse broers die naar Frankrijk gingen en daar uitgroeiden tot de beste kunstenaars van hun tijd.

Foto: GLK

Gebroeders Van Lymborch

Rond 1400 werkten de 3 broers Herman, Paul en Johan van Lymborch in Nijmegen. De drie zijn de grondleggers van de Nederlandse schilderkunst. Ze waren hun tijd ver vooruit. Hun realistische afbeeldingen van kastelen, edelen en boeren bepalen nog steeds ons beeld van de middeleeuwen.

Ze maakten een bliksemcarrière aan het Franse hof en werden rijkelijk beloond. Ze stierven alle drie op jonge leeftijd aan de zwarte dood, de grootste pandemie uit de geschiedenis.

Hun afbeeldingen zijn wereldberoemd maar hun naam bleef lang verborgen.

Potje schaak

Als bezoeker kan men morgen een potje schaak spelen met een ‘middeleeuwer’, kijken hoe ze kleren maakten en hoe ze kookten. En kijken naar het tableau vivant (levend schilderij) van het Augustusblad van de Gebroeders van Lymborch of luisteren naar de verhalenverteller.

Reserveren

Bezoekers zijn welkom tussen 13.00 en 17.00 uur in Kasteel Hernen aan de Dorpsstraat. Reserveren is noodzakelijk en kan via de site van Geldersch Landschap & Kasteelen.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen