Steeds minder recreatiewoningen gebruikt voor wonen

Foto: Bungalowpark Wighenerhorst

Op Bungalowpark Wighenerhorst en Recreatie Centrum Alverna worden steeds minder recreatiewoningen gebruikt om in te wonen. Dat blijkt uit controles van de gemeente Wijchen die voor de zomer hebben plaatsgevonden.

Bij 84 van de 124 recreatiewoningen is geen sprake van een overtreding van het bestemmingsplan. Bij 8 recreatiewoningen is er wél sprake van een overtreding. Bij 32 recreatiewoningen is meer onderzoek nodig.

Overgangsrecht

Bij 54 recreatiewoningen vielen de bewoners onder het overgangsrecht van het bestemmingsplan. Daarvan worden nu nog 30 recreatiewoningen gebruikt om in te wonen. Het overgangsrecht heeft als doel dat de recreatiewoningen uiteindelijk weer voor recreatie worden gebruikt.

Bestemmingsplan

Sinds 2019 handhaaft de gemeente op situaties op het recreatiepark die in strijd zijn met het bestemmingsplan. De gemeente wil namelijk dat de recreatiewoningen worden gebruikt waarvoor ze bedoeld zijn, namelijk recreëren. Mensen die niet onder het overgangsrecht van het bestemmingsplan vallen, mogen er niet wonen.

Burgemeester Renske Helmer. Foto: gemeente Wijchen

De uitdaging is om bij vraagstukken rond het woningtekort een goede belangenafweging te maken

Handhaving

Uit de tussenmeting in mei en juni blijkt dat er minder overtredingen zijn dan bij de vorige meting in 2019. Daarom is er de komende tijd minder controle en handhaving nodig. Daar waar nodig, blijft de gemeente controleren en handhaven.

Toerisme

Burgemeester Renske Helmer-Englebert: “Recreatiepark Wighenerhorst kan een grotere bijdrage leveren aan het toerisme in onze regio. De eigenaren van recreatiewoningen zijn aan zet om tot een voor recreatie geschikt vakantiepark te komen. Als gemeente ondersteunen wij hierbij, bijvoorbeeld door de inzet van een vitaliteitsmanager. Wij moedigen ook de samenwerking aan met de plannen voor de voormalige camping op de Wighenerhorst.”

Woningtekort

Vanwege het landelijke woningtekort veranderen sommige vakantieparken naar een woonlocatie. Dit speelt niet in Wijchen. Burgemeester Helmer: “De uitdaging is om bij vraagstukken rond het woningtekort een goede belangenafweging te maken. Dit blijven wij doen. Op andere plekken in onze gemeente werken wij hard aan voldoende woningen voor iedereen. Wij vinden toerisme en recreatie ook erg belangrijk in Wijchen. Daarom houden wij op de Wighenerhorst vast aan de recreatieve bestemming.”

Het nieuws van wijchen.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina en deel berichten! Of krijg

gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief.
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen