Aziatische hoornaar slechts één keer in Wijchen gezien

De Aziatische hoornaar
De Aziatische hoornaar
Foto: Pixabay

In de gemeente Wijchen is tot nu toe slechts 1 keer een Aziatische hoornaar gezien. In Gelderland zijn dit jaar ruim 40 bevestigde meldingen gedaan vanuit zo’n 20 locaties, waaronder Ede, Nunspeet, Apeldoorn en Zaltbommel. In een aantal gevallen is het nest gevonden en bestreden.

De Aziatische hoornaar die in Wijchen werd gezien, werd gemeld vanuit de locatie Hofsedam (Hazelaarweg) op 21 april 2022. Groningen is tot op heden de enige provincie waar nog nooit een bevestigde melding van een Aziatische hoornaar gedaan is.

Bestreden

De Aziatische hoornaar is een redelijk grote, vrijwel geheel zwarte wesp met een klein geeloranje vlek op het achterlijf, en poten met gele uiteinden. Vanwege de het feit dat hij veel honingbijen, wilde bijen en andere insecten vangt om aan zijn larven te voeden, staat deze invasieve exoot op de zogeheten Unielijst. Dat betekent dat hij in de hele Europese Unie bestreden moet worden. Hoewel hoornaars vanwege hun formaat en opvallende kleuren er angstaanjagend uitzien, zijn ze voor de mens nauwelijks gevaarlijk. In tegenstelling tot de welbekende limonadewespen hebben hoornaars geen interesse in zoete voedingsmiddelen van de mens.

Uitzwermen

Omdat de Aziatische hoornaar een bedreiging is voor veel honingbijen roept stichting Platform ‘Stop invasieve exoten’ mensen op om alert te zijn, zodat de nog aanwezige nesten snel opgespoord en bestreden kunnen worden. Wilfred Reinhold, voorzitter van het platform: “Binnenkort gaan de koninginnen uitzwermen en een plek zoeken om volgend jaar een nieuw nest te beginnen. Een nest kan honderden koninginnen bevatten. Op basis van een melding kan het nest tijdig worden opgespoord en bestreden voordat de koninginnen gaan uitzwermen.”

Melding

Reinhold waarschuwt: “Wees alert op een forse, vrijwel geheel zwarte wesp met een kleine geeloranje vlek op het achterlijf, en poten waarvan de uiteinden geel zijn. Denk je een Aziatische hoornaar gezien te hebben, maak er dan een foto van en meld het op Waarneming.nl. Je kunt via de site ook anoniem een melding doen zonder je aan te melden.”

Europese hoornaar

De Aziatische hoornaar (Vespa velutina) is een grote wesp uit Azië. De Europese hoornaar speelt, in tegenstelling tot de Aziatische hoornaar, een belangrijke rol in de natuur, want het insect zorgt voor evenwicht in het insectenbestand. De hoornaars vangen vliegjes, muggen en andere (kleine) insecten en voeren die aan hun larven in het nest. De Aziatische hoornaar vangt echter honingbijen en wilde bijen die nodig zijn voor de bestuiving.

De Aziatische hoornaar lijkt op de inheemse ofwel Europese hoornaar, maar de twee zijn op basis van een aantal kenmerken vrij gemakkelijk van elkaar te onderscheiden.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen