Lezing over rol burgemeester Van Thiel in Wijchen

Industrieterrein Wijchen-Oost kwam dankzij burgemeeester Van Thiel tot ontwikkeling.
Industrieterrein Wijchen-Oost kwam dankzij burgemeeester Van Thiel tot ontwikkeling.
Foto: Google Maps

Bij de aanstelling van burgemeester Van Thiel in 1949 was de verdere ontwikkeling van Wijchen voor hem een belangrijk punt. Hij had vooruitstrevende en vergaande plannen. Guus van Heck vertelt woensdag 25 oktober in de Bibliotheek Wijchen wat deze plannen voor Wijchenaren betekend hebben.

Dankzij burgemeester van Thiel is het industrieterrein in Wijchen-Oost ontwikkeld en aangelegd. Hiermee hoopte hij bedrijven aan te trekken en zo arbeidsplaatsen te creëren. Hij zorgde voor de aanleg van infrastructuur en nieuwe woonwijken en eengezinswoningen.

Burgemeester

Michel van Thiel (1905-1991) was burgemeester van de gemeente Wijchen van 1949 tot 1970. Hij werd geboren in Beek en Donk en koos aanvankelijk voor een studie voor kandidaat-notaris. In 1929 besloot hij echter rechten te gaan studeren aan de (toen nog) Katholieke Universiteit Nijmegen.

Wijchen

Na de bevrijding was hij enige tijd waarnemend burgemeester van Schijndel en later korte tijd als waarnemer in Oss. In april 1947 werd Van Thiel burgemeester van Halsteren en in 1949 volgde zijn benoeming tot burgemeester van de gemeente Wijchen.

M.I.P.G. van Thiel (circa 1930), de latere burgemeester van Wijchen. Foto: Fotopersbureau Gelderland/collectie Regionaal Archief Nijmegen

Ontwikkeling onderwijs

Burgemeester Van Thiel speelde ook een belangrijke rol in de ontwikkeling van het onderwijs. Hij verving oude scholen en stichtte nieuwe onderwijsvormen zoals de mulo, lts, de Huishoudschool, Lagere Landbouwschool en bijzonder lomonderwijs. Om mensen de kans te geven zich te ontwikkelen liet hij een zwembad bouwen, een sporthal, een nieuwe bibliotheek, wijkcentra, een speeltuin en sportvelden.

Eurekamomenten

Volgens Guus van Heck, actief bij de Historische Vereniging Tweestromenland, waren dit eurekamomenten in de ontwikkeling van Wijchen in de jaren vijftig, zestig en zeventig van de vorige eeuw die van grote invloed zijn geweest voor het huidige Wijchen.

Van Heck schreef eerder over Klein Canada, een noodwoningen complex aan de Leemweg in Alverna en Paardenmarkt Wijchen, 1983-2018. Hij heeft ook diverse lezingen gegeven over de lokale geschiedenis.

Maand van de Geschiedenis

De lezing van Van Heck in de Bibliotheek Wijchen wordt gehouden ter gelegenheid van de Maand van de Geschiedenis op woensdag 25 oktober en duurt van 19.00 tot 21.00 uur.

 

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen