GroenLinks wil meer ruimte voor groen in Wijchen-West

Foto: uit Wijchen-West Voorlopig Ontwerp Stedenbouwkundig Plan

Het stedenbouwkundig plan voor de nieuwe wijk Wijchen-West geeft te weinig ruimte aan natuur. Dat vindt GroenLinks Wijchen naar aanleiding van het Voorlopig Ontwerp Stedenbouwkundig Plan dat voor de komende raadsvergadering op de agenda staat.

GroenLinks mist ook centrale ontmoetingsplaatsen in het plan. “Wij pleiten voor een duurzaam en inclusief Wijchen-West”, zegt Allard van Krevel, commissielid namens GroenLinks Wijchen.

Goedkeuring

Voor Wijchen-West staat op de komende raadsvergadering het Voorlopig Ontwerp Stedenbouwkundig Plan (VOSP) op de agenda. In de raadsvergadering van komende donderdag vraagt het college van burgemeester en wethouders de raad goedkeuring om het voorgestelde plan verder uit te werken.

Bedenkingen

“GroenLinks kan zich op hoofdlijnen in het plan vinden, maar heeft ook enkele bedenkingen”, zegt Van Krevel.

Naast te weinig ruimte aan natuur en het ontbreken van centrale ontmoetingsplaatsen voor de bewoners, is er volgens GroenLinks ook op het gebied van energievoorziening en duurzame energie nog winst te boeken.

“Denk daarbij aan voldoende zonnepanelen op elke woning. Energiezuinig bouwen nu, betekent winst op de lange termijn.”

Volkstuinen

Ook vindt GroenLinks dat het plan te weinig rekening houdt met de huidige buren.

De volkstuinen dreigen te verdwijnen en de woonwagenbewoners aan de Ravensteinseweg worden volgens GroenLinks ingesloten, terwijl zij al jaren pleiten voor juist meer standplaatsen voor hun families.

“Wijchen-West mag en moet er komen, maar laten we dan wel rekening houden met álle belanghebbenden, voor nu en voor de toekomst.”


FEITEN Wijchen-West

  • De locatie Wijchen-West bevindt zich aan de westzijde van Wijchen. Het gebied wordt aan de westelijke zijde begrensd door de provinciale weg N845 (Drutenseweg), aan de noordzijde door de Hernenseweg, aan de oostzijde door de Randweg Noord/Westerdreef en aan de zuidzijde door de Ravensteinseweg.
  • Het plangebied is opgedeeld in twee delen: De Groene Geest (noordelijk deel) en De Vormers (zuidelijk deel). De twee gebieden worden gescheiden door de spoorlijn tussen Nijmegen en Oss/’s-Hertogenbosch.
  • Het noordelijk deel is voor een groot gedeelte agrarisch in gebruik met uitzondering van een aantal woonkavels aan de Groenestraat.
  • In het zuidelijke deel ligt de Vormerse Plas, een voormalige zandwinningsplas met een diepte van maximaal 20 meter. Aan de Ravensteinseweg zijn aan het doodlopende weggedeelte enkele woningen gesitueerd. Meer naar het zuiden toe bevindt zich een woonwagencentrum.
Het nieuws van wijchen.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina en deel berichten! Of krijg

gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief.
Dossier: Wijchen-West
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen