Extra geld voor verduurzaming de Zandloper Bergharen

Foto: CIZO Communicatie Wijchen

Het college van burgemeester en wethouders wil extra geld uittrekken voor de verbouwing van de Zandloper in Bergharen. De plannen bieden volgens het college kansen voor verduurzaming. In de raadsvergadering van vanavond (aanvang 20.00 uur, live te volgen via wijchen.nieuws.nl) komt dit voorstel aan de orde.

In 2022 is de verbouwing gestart. In de tussenliggende periode zijn de kosten van bouwmaterialen en personeel enorm gestegen. Daarnaast bieden de plannen volgens het college kansen voor verduurzaming. Aan de begroting van de verbouwing zijn nu vernieuwingen en duurzaamheidsmaatregelen toegevoegd. Hierdoor is 237.000 euro extra nodig. De kapitaallasten voor deze investering zijn 16.500 euro per jaar.

Leefbaarheidsgroepen

De leefbaarheidsgroepen van de dorpen Hernen, Leur en Bergharen werken aan de versterking van de sociale structuur. Dit doen ze samen met de besturen van dorpshuis De Mijlpaal, multifunctionele accommodatie de Zandloper, het bestuur van Stichting Schaarweide en de gemeente.

Activiteiten

De samenwerkende partijen verdelen de activiteiten onderling. De Zandloper richt zich op de culturele activiteiten, De Mijlpaal op de binnensport en Stichting Schaarweide op de buitensport. In overleg met de gemeente is besloten om de gymzaal van de Zandloper aan te passen en te renoveren, zodat hij beter geschikt is voor evenementen en activiteiten.

Maatregelen

Multifunctionele accommodatie de Zandloper aan de Weem in Bergharen

De duurzaamheidsmaatregelen, die gemeentelijk beleid zijn, gaan om:

  • lage temperatuurverwarming 30°; vloerverwarming
  • lage temperatuurverwarming 30°; stralingsplafond
  • energiezuinige verlichting
  • warmteterugwinunit op de ventilatielucht
  • goede isolatie van vloer, wand, dak
  • isolerende beglazing en zonwering

Besparingen

Om de verduurzamingsmaatregelen mogelijk te maken is moderne regeltechniek nodig. Hiervoor wordt de huidige regeltechniek in de Zandloper vernieuwd. De verduurzaming van het gebouw levert besparingen op, aldus het college. Zo gaan de energiekosten omlaag en zal het energielabel van het gebouw omhooggaan. Hoeveel is nu nog niet zeggen, volgens het college. Met de nieuwe installaties zou het gebouw weer 20 jaar vooruit kunnen.

Meer comfort

Tenslotte levert de verduurzaming comfort op voor de gebruikers van het gebouw. Zo zal er bijvoorbeeld geen last meer zijn van koudeval (gevoel van tocht) bij de ramen. Met deze investeringen is voorlopig geen groot onderhoud meer nodig aan de zaal. De kosten worden afgeschreven in 20 jaar.

Het nieuws van wijchen.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina en deel berichten! Of krijg

gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief.
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen