Oekraïners volgende week naar nieuw onderkomen (fotoserie)

De circa 150 Oekraïense vluchtelingen in Wijchen gaan vanaf komende woensdag over naar hun nieuwe onderkomen aan de Pius XII-straat in Wijchen. Het appartementencomplex is gereed om bewoond te worden; in de omgeving worden de komende tijd nog wat werkzaamheden verricht, zoals de bouw van een fietsenstalling.

Een groep genodigden kon zaterdagmorgen het gebouw komen bekijken. Onder hen buurtbewoners, diverse gemeenteraadsleden en andere belangstellenden. Wethouder Geert Gerrits heette hen welkom, waarna de groep een rondleiding kreeg.

“Dat wij zijn uitgenodigd, vind ik zeer netjes van de gemeente”, aldus een buurtbewoner. “Wij wonen aan de overkant van de Hogeweg. In het begin leek het een donker gebouw te worden, maar met dat hout ziet het er zeer mooi uit.”

Gemeentehuis

De vluchtelingen zijn sinds medio 2022 ondergebracht in het voormalige gemeentehuis aan de Kasteellaan (Europaplein). Dat stond, nadat de gemeente was verhuisd naar het nieuwe Huis van de Gemeente in de voormalige Rabobank aan de Kasteellaan, al enige tijd leeg. Woensdag, donderdag en vrijdag verhuizen de bewoners naar hun nieuwe onderkomen.

Herontwikkeling

Het nieuwe gebouw is er neergezet met financiële garanties van de Rijksoverheid. De gemeente kon hier de bouw snel realiseren omdat het gebied deel uitmaakt van de plannen voor de herontwikkeling van de westflank van het centrum. Afhankelijk van de situatie in Oekraïne komt de locatie na 2 jaar beschikbaar voor starters op de woningmarkt en jongeren. Het gebouw blijft in eerste instantie 5 jaar staan; dit kan verlengd worden met nog eens 5 jaar.

Vertraging

Het appartementencomplex is in recordtijd neergezet. De ambitie was de opvang op 1 maart klaar te hebben. Later is de geplande ingebruikname naar het eind van de zomer verplaatst, maar dat is net niet gehaald. “Er is enige vertraging opgetreden, onder meer door leveringsproblemen van materialen”, zegt Frank van Wamel, van Bouwadviesbureau Van Wamel.

Talis

Het gebouw is nu nog van de gemeente. “Maar het wordt overgenomen door woningcorporatie Talis”, aldus wethouder Gerrits.

Als de Oekraïners eruit zijn, komen de flexwoningen beschikbaar voor starters

“Wij hebben als gemeente het initiatief genomen, maar de verdere exploitatie wordt door Talis gedaan. Uiteraard onder de voorwaarde dat de flexwoningen, als de Oekraïners er over een aantal jaren uit zijn, beschikbaar komen voor starters. Dat is het fundament onder dit project.”

Binnenplaats

Het complex telt 81 appartementen en biedt plaats aan circa 200 Oekraïense vluchtelingen. Daarnaast is er een ruimte voor de beheerder en bewaking. Het gebouw heeft een kwalitatieve, duurzame uitstraling en ligt dicht bij de centrumvoorzieningen en het openbaar vervoer. Het heeft een carrévorm met een binnenplaats waar bankjes komen.

Zonnepanelen

De flexwoningen zijn beschikbaar in 2 formaten. De inrichting is eenvoudig ingericht met een keuken (met onder meer koelkast en magnetron, op de andere locatie kan niet zelf gekookt worden), een slaapkamer met 1 of 2 stapelbedden, een zitgedeelte in de slaapkamer of keuken en een douche/toiletruimte. Het appartement beschikt over een warmtepomp voor de verwarming; op het complex zijn zonnepanalen aangelegd. Er is een gemeenschappelijke ruimte met wasmachines.

MeerVoormekaar

In het nabijgelegen gebouw De Schakel heeft welzijnsorganisatie MeerVoormekaar een ruimte gehuurd. “Daar kunnen de mensen op maandagavond, woensdagmiddag en vrijdagochtend als ze dat willen bij elkaar komen” zegt Jeanny Evers van MeerVoormekaar. De organisatie is al vanaf het begin betrokken bij de huisvesting van de vluchtelingen en probeert middels activiteiten en gesprekken de Oekraïners zich thuis te laten voelen.

In een ruimte in De Schakel kunnen de mensen bij elkaar komen

“We hebben ook regelmatig gesprekken met de mensen, want zij hebben nogal wat meegemaakt. Een aantal spreekt Engels, maar verder maken we gebruik van 2 mensen die als tolk optreden. En daarnaast kunnen we via een vertaalapp communiceren.”

School

Van de Oekraïense vluchtelingen in Wijchen heeft circa 70 procent inmiddels werk gevonden. De ongeveer 20 jonge kinderen zitten op samenwerkingsschool Het Zuiderpad in Wijchen en de circa 15 jongeren gaan naar het Pontem College voor anderstaligen in Nijmegen.

Kerstborrel

“Om zich in hun nieuwe onderkomen helemaal thuis te laten voelen en kennis te maken met de buurt, houdt MeerVoormekaar op woensdag 20 december op de binnenplaats een kerstborrel met muziek voor de bewoners en genodigden”, aldus Jeanny Evers.

Het nieuws van wijchen.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina en deel berichten! Of krijg

gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief.
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen