Diepere betekenis in het werk van Christa Dohmen

 ‘New Location’ (2020), 124 x 127 cm, gemengde techniek op billboard van Christa Dohmen
‘New Location’ (2020), 124 x 127 cm, gemengde techniek op billboard van Christa Dohmen
Foto: Christa Dohmen

Deze maand is een nieuwe expositie met schilderijen in het Kunsthuis in Wijchen te zien. Beyond the surface betreft schilderijen van Christa Dohmen die half figuratief, half abstract zijn.

Wie naar haar werk kijkt, kan er landschappen in terugzien, sterrenhemels, architectonische elementen, lettertekens en mensfiguren. Maar wat men ziet is nooit begrensd, nooit eenduidig, er is altijd meer te ontdekken dan alleen de buitenkant.

Transparantie

De transparantie en vloeiende vormen in het werk van de Tilburgse kunstenaar roepen een achterliggende werkelijkheid op; de vele lagen lijken te verwijzen naar een dieper weten.

Onzichtbare

Christa Dohmen aan het werk in haar atelier. Eigen foto

“Ik ben telkens op zoek naar een nieuwe stap, naar een diepere betekenis, een onderliggende essentie. Hoe maak je het onzichtbare zichtbaar?”, vertelt Christa Dohmen. Dat spanningsveld, het contrast tussen het omkaderde, beperkte aardse leven en het vrije, grenzeloze universum, is wat haar boeit.

Goed doel

Dohmen studeerde aan de Academie voor Beeldende Vorming in Tilburg, vervolgens een jaar monumentale vormgeving aan de St. Joost in Breda. Een vierjarige masterclass bij beeldend kunstenaar Jan Radersma gaf haar de fundering waar ze nog steeds op voortbouwt.

Naast haar eigen collectie, waar ze gemiddeld 4 keer per jaar mee exposeert, werkt ze in opdracht voor particulieren en bedrijven. Een belangrijk doel voor Dohmen is eens per jaar een project voor een goed doel in binnen- of buitenland uit te voeren.

Weekenden

De expositie is tot en met zondag 26 november te zien op zaterdagen en zondagen, tussen 12.00 en 17.00 uur. Het Kunsthuis is te vinden aan de Kasteellaan 13 in  Wijchen (naast Kasteel Wijchen).

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen