Wijchen zakt naar middenmoot qua toiletvriendelijkheid

18 nov 2023, 15:00 Nieuws
schermafbeelding 2023 11 16 om 144132
Wijchen staat op de 141e plaats van de toiletvriendelijkste gemeenten van Nederland. Elk jaar presenteert de Toiletalliantie in samenwerking met HogeNood een ranglijst van de meest toiletvriendelijke gemeenten van Nederland. Dit jaar staat gemeente West Maas en Waal op nummer 1.
De Maag Lever Darm Stichting strijdt samen met andere maatschappelijke organisaties, verenigd in de Toiletalliantie , voor voldoende openbare en opengestelde toiletten. Voldoende voor de 2 miljoen mensen met een spijsverteringsziekte, de anderhalf miljoen blaaspatiënten, ouderen, vrouwen en dagjesmensen.

Toiletalliantie

Gemiddeld moet iedere Nederlander een openbaar toilet delen met 2500 anderen. Dat kan en moet anders vindt de Toiletalliantie. Er zijn volgens de samenwerkende instanties nog te veel gemeenten zonder of met weinig openbare toiletten. Om te kijken hoe het ermee is gesteld wordt elk jaar onderzoek gehouden om een ranglijst te kunnen bepalen.

Criteria

Er zijn 6 punten waarmee rekening wordt gehouden:
  1. Aantal inwoners per toilet (max. 300 punten)
  2. Toegankelijkheid: urinoirs krijgen minder punten dan zittoiletten; (rolstoel)toegankelijke toiletten krijgen de meeste punten (max. 300 punten)
  3. De spreiding over de gemeente: hoe meer toiletten om de 500 meter, des te meer punten (max. 150 punten)
  4. Het aantal openbare toiletten ten opzichte van het aantal opengestelde (max. 100 punten)
  5. Het beleid van de gemeente (max. 100 punten)
  6. Zelf gegevens kunnen toevoegen aan de HogeNood-app (0 of 50 punten)

Ranglijst

Op de ranglijst staat de gemeente West Maas en Waal bovenaan, gevolgd door Amersfoort en Veere. Wijchen staat 141e. Daarmee zakt de gemeente voor het derde achtereenvolgende jaar. In 2020 stond Wijchen nog 71en in 2021 85e. In vergelijking met gemeenten in de regio ziet het er nu als volgt uit::
1 West Maas en Waal
53 Druten
141 Wijchen
323 Beuningen
178 Nijmegen

HogeNood

De Toiletalliantie werkt nauw samen met HogeNood, gemeenten, provincies, winkeliers, horecaondernemers en natuurbeheerders. Met de HogeNood-app
kan men direct het dichtstbijzijnde toegankelijke toilet vinden met de smartphone. HogeNood laat de route naar het toilet zien, geeft voorzieningen weer – zoals bijvoorbeeld een rolstoeltoegankelijk toilet – en geeft meningen van voorgaande bezoekers.