Wijchen krijgt een ‘Woonfonds bestaande wijken’. De gemeenteraad ging donderdagavond akkoord met een voorstel van het college voor oprichting van een dergelijk woonfonds. De eerste wijk die met geld uit het woonfonds aangepakt gaat worden ligt in Wijchen-Zuid.
Projectontwikkelaars die in Wijchen willen bouwen, moeten 10.000 euro storten in het woonfonds. Dat geld wordt gebruikt voor verbeteren van de woningen die er al staan.
Onder het motto 'oude wijken, nieuwe kansen' lanceerde Kernachtig Wijchen 2 jaar geleden het idee van een woonfonds. De partij vindt het belangrijk dat er meer wordt geïnvesteerd in de woonkwaliteit van bestaande woonwijken. Het gewenste woonfonds gaat er nu komen: de voltallige gemeenteraad stemde voor. Burgemeester Renske Helmer-Englebert feliciteerde, als voorzitter van de gemeenteraad, Wijchen met het woonfonds: “Het is een unicum in Nederland en daar mag u best even trots op zijn!”
Met het fonds komt er de komende jaren ruim 6 miljoen euro beschikbaar door de ontwikkelende partijen van grootschalige nieuwbouwprojecten zoals Huurlingsedam en Wijchen-West. Kernachtig Wijchen heeft het college van burgemeester en wethouders opgeroepen om actief op zoek te gaan naar meer inkomstenbronnen om het woonfonds verder te vullen.
"Dit is natuurlijk mooi bedrag, maar om echt verschil te maken verwachten we dat er meer nodig is”, zegt raadslid Tim Klinkhamer van Kernachtig Wijchen: “Wij willen dat er actief gezocht wordt om nog meer in bestaande wijken te kunnen investeren.”
Daarnaast vroeg de partij het college om concreet uit te werken hoe er gestart kan worden in de buurten rond het winkelcentrum Zuiderpoort, de schoollocatie in Huissteden en het voorzieningenhart Wijchen-Zuid. Een motie daartoe van Kernachtig Wijchen werd donderdagavond met meerderheid aangenomen; alleen D66 stemde tegen.
Klinkhamer: “Natuurlijk gaat er veel aandacht uit naar de grootschalige nieuwbouwprojecten in Wijchen, maar we moeten niet vergeten dat het grootse deel van onze woningvoorraad al in bestaande wijken staat. We weten van inwoners dat het woon- en leefklimaat in enkele van deze wijken onder druk staat. In Wijchen-Zuid is hier al grootschalig onderzoek naar gedaan. In 2015 is er een verkenning gestart en vervolgens zijn via een grootschalig wijkonderzoek ook de bewoners betrokken. Nu er geld beschikbaar komt vinden wij dat we Hart van Zuid niet langer in de wacht moeten zetten.”
Het nieuws van wijchen.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina en deel berichten! Of krijg
gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief .