Gemeente gaat het parkeerbeleid aanpassen

04 dec 2023, 18:00 Nieuws
schermafbeelding 2023 12 04 om 143750
De gemeente Wijchen gaat het parkeerbeleid aanpassen. Het huidige beleid dateert van 2018 en een actueler beleid is noodzakelijk. Het college van burgemeester en wethouders legt de gemeenteraad diverse mogelijkheden voor waaruit op de vergadering in februari een keuze gemaakt wordt.
In het mobiliteitsplan Duurzaam onderweg tussen Maas en Waal van 2021 komen 3 uitgangspunten naar voren: 1. Gratis parkeren voor iedere doelgroep; 2. De bereikbaarheid met de auto blijft belangrijk. Onder meer het gebruik van deelauto’s wordt gestimuleerd; 3. Parkeren van grote voertuigen is niet toegestaan met uitzondering van enkele locaties op bedrijventerreinen en voor het laden en lossen in de kernwinkelgebieden.

Groen of parkeerplaats

Het college vraagt de raad te kiezen uit verschillende scenario’s. Bijvoorbeeld wat betreft openbaar groen versus parkeren (moet openbaar groen wijken voor extra parkeerplaatsen?). Een ander punt is het (met het oog op de toekomst) al plaatsen van elektrische laadpalen (alleen op grotere openbare parkeerterreinen of ook in woonstraten?).

Deelaauto’s

Over deelauto’s, deelscooters en deelfietsen wil het college (voor parkeren en terugzetten) een keuze uit bestaande openbare parkeerplaatsen of extra ruimte maken. In nieuwe wijken of woongebieden vraagt het college zich af of Wijchen onverminderd moet inzetten op ruim voldoende parkeerplaatsen of parkeerplaatsen in combinatie met aanvullende maatregelen (deelvoertuigen, stimuleren fietsgebruik).

Fietsparkeren

Om ruimte te reserveren voor het parkeren van fietsen worden fietsparkeercijfers opgenomen in het parkeerbeleid. Met andere woorden: hoeveel fietsparkeerplaatsen heeft een bepaalde ontwikkeling nodig? De keuze is: de cijfers worden opgenomen bij ruimtelijke ontwikkelingen of de cijfers worden geadviseerd.

Commissievergadering

In januari volgt een informatiebijeenkomst over het parkeerbeleid en de nota voor de gemeenteraad . Diezelfde maand wordt er in een commissievergadering over gesproken waarna het parkeerbeleid in de raadsvergadering van februari 2024 aan de raad wordt voorgelegd.