Wijchen Lokaal heeft zorgen over de bakenbomen

Bakenbomen langs de Maas, gezien vanaf het water
Bakenbomen langs de Maas, gezien vanaf het water
Foto: gemeente Wijchen

Zorgen bevers voor gevaarlijke situaties voor het scheepvaartverkeer op de Maas? Dat vraagt de fractie van Wijchen Lokaal zich af. “Op dit moment wordt er, omdat we in het beverseizoen zitten, flink geknaagd aan de bakenbomen langs de Maas”, zegt raadslid Dave Herms. “Dode drijvende bomen zijn een gevaar voor scheepvaart en sluisverkeer.”

Onlangs raakte een binnenvaartschip stuurloos door drijfvuil. “Het drijfvuil is vermoedelijk veroorzaakt door de bever”, zegt Herms.

Bakenbomen

In maart 2022 zijn onder meer in Batenburg de eerste nieuwe bakenbomen geplant in projectgebied Meanderende Maas. Bakenbomen zijn bomen (van oorsprong Canada-populieren) die op de oevers langs de rivier staan om de grens tussen land en water te markeren. Ze staan in een rij met een onderlinge afstand van ongeveer 100 meter.

Fractievoorzitter Dave Herms van Wijchen Lokaal. Foto: gemeente Wijchen

Kanalisatie

De bomen zijn circa 80 jaar geleden geplant na de kanalisatie van de Maas. Omdat door de kanalisatie de dijk nu op veel plekken kilometers verwijderd van de rivier ligt, is aan de hand van de hoge populieren de loop van de gekanaliseerde Maas nog te volgen.

Cultuurhistorische waarde

Vanwege technologische verbeteringen in de scheepvaart (radar, radarbakens) hebben de bomen hun functie voor de scheepvaart verloren. Op dit moment is de cultuurhistorische waarde het belangrijkste. Volgens Rijkswaterstaat worden bakenbomen die aangevreten zijn niet vervangen door nieuwe omdat er een uitsterfbeleid wordt gehanteerd.

Zorgen

De fractie van Wijchen Lokaal heeft zorgen over de toekomst van de bakenbomen nabij de Maas, met name het gedeelte bij Wijchen. Zij wil daarom van het college van burgemeester en wethouders weten welk beleid er op dit moment is met betrekking tot het vervangen van bakenbomen, of er op dit moment (bever)schade aan de bakenbomen bij het Wijchense deel van de Maas is en wat er aan de eventuele schade wordt gedaan.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen