Meer beeldende kunst in de openbare ruimte

29 dec 2023, 10:00 Nieuws
twee monumentale hoofden cizo
Er komt meer beeldende kunst in de openbare ruimte. Dat is althans een van de ambities die de gemeente beschrijft in de Cultuurnota. Kunst in de openbare ruimte draagt bij aan een prettige woon- en leefomgeving en kan bijdragen aan de mentale gezondheid, volgens de gemeente.
Andere voornemens zijn onder meer stimuleren van cultuureducatie voor de kinderen en investeren in muziekeducatie in het basisonderwijs zodat muziekles gegeven wordt door gekwalificeerde en vakbekwame muziekdocenten.

Betekenis

“Het belang van cultuur wordt de komende jaren alleen maar groter” zegt wethouder Bea Schouten. “Er komen meer ouderen en meer eenpersoonshuishoudens. Onze samenleving wordt diverser. Nieuwkomers brengen nieuwe culturen mee. We doen ons best om iedereen mee te laten doen in onze samenleving. De gemeente wil doorgroeien naar 50.000 inwoners. Cultuur is hiervoor van betekenis omdat ze uitnodigt tot contact en verbinding, ook tussen oude en nieuwe inwoners. En cultuur helpt tegen vereenzaming.”

Openbare ruimte

Door bezuinigingen is het beeldendkunstbeleid indertijd beëindigd. Dat betekent dat er geen kunst meer werd geplaatst in de openbare ruimte. De gemeente wil het kunstbeleid weer activeren en neemt als uitgangspunt om in elke wijk en kern kunst in de openbare ruimte te hebben. Hierbij wordt in eerste instantie gedacht aan de nieuwe wijken Huurlingsedam en Wijchen-West.

’t Mozaïek

De gemeente wil verder dat de basisvoorzieningen in de culturele infrastructuur onder meer door subsidies in stand worden gehouden. Tot de basisvoorzieningen behoren een bibliotheek, theater, cultureel erfgoed (zoals museum en historische vereniging), amateurkunst en beeldende kunst. Op het programma staat onder mee extra subsidie voor het instandhouden van theater ’t Mozaïek.

Een breed cultuuraanbod maakt onze gemeente bruisender en aantrekkelijker

“Een breed cultuuraanbod maakt onze gemeente bruisender en aantrekkelijk om te wonen en te werken”, zegt wethouder Schouten.
“Dat cultuur van waarde is, hebben we aan den lijve ondervonden tijdens de coronacrisis. Toen konden we ineens niet meer naar het museum, de bioscoop of de kermis. Ook samen muziek maken, dansen of naar het koor gaan was onmogelijk. Mensen raakten geïsoleerd, eenzaam of verveeld.”

Jeugd

De jeugd krijgt ook veel aandacht in de Cultuurnota . Naast het stimuleren van cultuureducatie ziet de gemeente veel in een ‘cultuurknooppunt’; hier komen alle culturele organisaties die actief zijn in amateurkunst, cultuurparticipatie of cultuureducatie samen. Het knoppunt kan een rol spelen in het ontwikkelen van schooleducatie en bijvoorbeeld het voortgezet onderwijs ondersteunen door het adviseren over en organiseren van culturele activiteiten, voorstellingen en (lokale) cultuureducatieprojecten.

Minder drempels

Om cultuurparticipatie te vergroten wil de gemeente minder drempels. Er zijn mensen die niet deelnemen aan cultuur omdat zij de kosten hiervoor niet kunnen betalen. De gemeente biedt hier via het minimabeleid al ondersteuning. Voor kinderen zijn er specifieke regelingen op het gebied van cultuurparticipatie.

Begroting

Om de ambities waar te kunnen maken stopt de gemeente 160.000 euro in een cultureel ontwikkelfonds waaruit nieuwe initiatieven en projecten worden ondersteund met incidentele subsidies.
De begroting voor uitgaven aan cultuur en erfgoed voor 2024 ziet er als volgt uit:
[caption id="attachment_136752" align="alignnone" width="650"]

Fotobijschrift: Het kunstwerk Twee monumentale hoofden op de kruising van Graafseweg en Nieuweweg in Wijchen, is in opdracht van de gemeente Wijchen gemaakt door de in Amsterdam werkende kunstenaar Elisabet Stienstra (1967). De 4 meter hoge en 3 meter brede hoofden lijken opgebouwd uit rode bakstenen, maar zijn gemaakt van baksteenkleurig beton. Voor het gieten in beton maakte de kunstenares schijven van 80 centimeter hoog. Foto: CIZO Communicatie Wijchen
Het nieuws van wijchen.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze  Facebookpagina   en deel berichten! Of krijg

gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief .