Natuur Wijchen vreest ‘salamitactiek’ rond natuur

Wrattenbijter die in het gebied rond Alverna nog voorkomt
Wrattenbijter die in het gebied rond Alverna nog voorkomt
Foto: Saxifraga Mark Zekhuis

Natuur Wijchen maakt zich grote zorgen om de initiatieven die er zijn voor Alverna en de conclusies die getrokken worden uit 2 onderzoeken. Hierin is gekeken naar de gevolgen van de initiatieven voor de verkeersveiligheid op de Heumenseweg en voor de natuur rond Alverna.

“De uitspraak van het college dat de initiatieven ‘in principe inpasbaar zijn’ is een voorbeeld van salamitactiek: iedere keer toch weer een plakje van de natuur af. Natuur Wijchen vraagt de gemeenteraad dan ook om steun voor een structurele aanpak”, zegt voorzitter Theo Hesen.

Wrattenbijter

Hesen voert onder meer aan dat camping ‘De 3 linden’ precies is gesitueerd tussen de laatste 2 woonplaatsen van de wrattenbijter-sprinkhaan (Decticus verrucivorus) in Nederland. “Die is overal in Nederland verdwenen, behalve hier nog. Een grootschalig recreatiepark is een enorme barrière voor deze heel zeldzame soort. De wrattenbijter staat op de lijst van urgent bedreigde typische soorten en op de Rode Lijst als ‘ernstig bedreigd’.”

Groen omgevingsvisie

Natuur Wijchen vraagt het college dan ook eerst een heldere, groene omgevingsvisie te ontwikkelen. “Een visie samen met onder anderen bewoners, Staatsbosbeheer, de provincie en andere gemeenten”, zegt Hesen. “Natuur Wijchen denkt graag mee en vraagt een visie die uitgaat van herstel van de natuurwaarden, zeker ook ten bate van inwoners en recreanten.”

Natuur Wijchen vraagt een visie die uitgaat van herstel van de natuurwaarden

Buitengebied

“Een visie die ervan uitgaat dat iedere nieuwe aanslag direct ruim gecompenseerd moet worden”, vervolgt Hesen. “Een visie om meer groene recreatiemogelijkheden te ontwikkelen in het buitengebied. Groen als in veel meer natuurelementen in het landschap. Een visie vooral ook van waaruit concrete natuurvoorwaarden gesteld worden aan nieuwe initiatiefnemers.”

Recreanten

Hesen zegt dat Natuur Wijchen zeker niet tegen recreatie in eigen land en eigen omgeving is. “Maar die recreanten komen in Wijchen voor de natuur en het landschap. Op deze manier hebben we daar steeds minder van, dus maak je het voor recreanten en ook de eigen inwoners steeds minder aantrekkelijk. Dat kan niet de bedoeling zijn.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen