Lezing over ‘de Chinese Marco Polo’ in Kasteel Hernen

De reis van Rabban Sauma
De reis van Rabban Sauma
Foto: History on the Net

Monnik Rabban Sauma is wel ‘de Chinese Marco Polo’ genoemd. Zijn reis is een soort spiegelbeeld van de tocht die Marco Polo en andere westerse reizigers in diezelfde periode naar het Oosten maakten. Herman Teule geeft op zondag 27 januari een lezing in Kasteel Hernen over de christelijk nestoriaanse monnik uit Peking.

Raban Sauma was een aanhanger van de leer van Nes­to­ri­us, die in 431 ver­oor­deeld werd, om­dat hij in Chris­tus niet slechts twee na­tu­ren, maar ook twee per­so­nen on­der­scheid­de.

Pelgrimstocht

Op het eind van de dertiende eeuw vertrokken hij en een tweede nestoriaanse monnik uit Peking op pelgrimstocht naar Jeruzalem. Ze zijn er nooit aangekomen. Een van hen werd in Irak gekozen tot patriarch van de eeuwenoude Nestoriaanse Kerk van het Oosten.

Mongolen

De andere, Rabban Sauma, werd tot gezant benoemd van de Mongolen die in die periode de heerschappij uitoefenden in Irak. Met goedkeuring van de net gekozen patriarch reisde hij naar Rome om te praten over een mogelijk Romeins-Mongoolse alliantie. Vandaar trok hij verder naar Parijs en Bordeaux.

Kardinalen

Het verslag van de reis is bewaard gebleven in het Syrisch. Het is een geschrift, dat een inkijk geeft in de verbazing van de monnik over wat hij allemaal aantrof in Europa. Zoveel kerken, zoveel pracht en praal. De kardinalen in Rome waren op hun beurt niet minder verbaasd – ‘Een christen uit het Oosten, gelooft hij wel in de drie-eenheid?’ – en vroegen hem het hemd van zijn lijf.

Reserveren

Herman Teule houdt de lezing komende zaterdag; aanvang 14.00 uur. Teule is emeritus  hoogleraar oosters christendom aan de Radboud Universiteit Nijmegen en de Universiteit van Leuven en oud-directeur van het Instituut voor Oosters Christendom RU in Nijmegen.

Informatie en reserveren: telefoon 0487-531387 of e-mail naar [email protected].

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen