‘Nog altijd vind ik fotograferen het leukste om te doen’

Foto uit de serie Doehetzelf-kip van fotograaf Eveline van Elk
Foto uit de serie Doehetzelf-kip van fotograaf Eveline van Elk
Foto: Eveline van Elk

“Fotograferen is bedenken, maken en creëren; daar gaat mijn hart sneller van kloppen.” Aan het woord is fotograaf Eveline van Elk uit Bergharen. Op de website over journalistiek Villamedia komt de fotograaf uitgebreid aan het woord.

De in 1981 in Beneden-Leeuwen geboren Van Elk is een bekende fotograaf. Door haar werk voor de Gelderlander  en het AD, maar ook door het winnen van diverse prestigieuze prijzen. Zoals bij de Gelders Nieuwsfoto, de Zilveren Camera en bij National Geographic.

Zaadje

Ze volgde haar eerste opleiding in Ede bij Fototonica. “Ondanks dat de opleiding vooral technisch was en de school een ietwat ouderwetse christelijke inslag had, beide niet echt mijn ding, is daar het zaadje wel geplant. Nog altijd vind ik fotograferen het leukste om te doen.”

Grafisch

Na die opleiding ging ze ook nog naar Kunstacademie St. Joost in Den Bosch. “Grafisch ontwerp leek me interessant, dat paste bij wat ik al deed. En ook al was dat een hele andere richting, het heeft me gevormd voor de fotografie.”

Eveline van Elk

Het was al snel duidelijk dat Van Elk geen fotograaf in een studio wilde worden. “Liever werk ik met natuurlijk licht en het liefst ga ik naar buiten”, aldus Eveline van Elk.

Verdiepende producties

De Bergharense werkt al vele jaren voor onder meer de Gelderlander. Bekend is haar serie Doehetzelf-kip waarmee ze de derde prijs won in de categorie Nieuws Regio van de Zilveren camera. “Naast de krant en commerciële opdrachten wil ik meer mijn eigen ding doen. Bij De Gelderlander is er steeds minder ruimte voor grote verdiepende producties, terwijl ik die wel graag wil maken.”

Zo volgde ze een tijd lang Willy Kling uit Wijchen, een meervoudig wereldkampioen zangkanaries. “Ik vond het prachtig om hem te volgen en zijn passie voor die vogels te horen en zien. Daar word ik echt gelukkig van. Maar het zou dus wel mooi zijn als ik deze serie nog aan een krant of tijdschrift kan slijten, ook voor Willy.’

Het hele interview met Eveline van Elk is hier te lezen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen