Deelscooters niet meer los op straat achterlaten

Foto: Felyx

Als Felyx in de toekomst weer deelscooters in de gemeente Wijchen gaat aanbieden, dan zullen de voertuigen niet meer los op straat achtergelaten mogen worden. Mocht de pilot die eind vorig jaar werd gehouden worden voortgezet, dan wordt gekeken hoe de deelscooters alleen nog in speciale groene vakken, zogeheten hubs, kunnen staan.

De fractie van Kernachtig Wijchen stelde begin dit jaar vragen aan het college van burgemeester en wethouders over de deelscooters.  De fractie had signalen ontvangen van inwoners en ondernemers die klagen over het achterlaten van deelscooters. Zo stonden ze lukraak in Woezik geparkeerd, blokkeerden voetpaden en trottoirs, stonden op groenstroken en in bermen of waren omgevallen.

Proef

In september 2023 begon Felyx een proef in Wijchen met 25 scooters. Zij konden in een beperkt gebied achtergelaten worden: op diverse plekken aan de randen van het centrum en in Woezik. Die laatste locatie is een zogeheten free-floatingzone, waardoor scooters overal binnen de wijk geparkeerd konden worden conform de geldende parkeerregels.

Hinder

Er zijn volgens het college nog geen conclusies te trekken over het succes van de pilot. Het zegt op de hoogte te zijn van meldingen over hinder door het verkeerd achterlaten van deelscooters in de openbare ruimte. Wanneer dit gebeurt krijgt de laatste bestuurder een waarschuwing, boete of rijverbod op Felyx-scooters. De scooter wordt niet meteen verplaatst na een melding. Mocht de scooter er na enige tijd nog steeds staan, dan komt Felyx het voertuig zelf verplaatsen.

Klachten

Klachten kunnen ingediend worden bij Felyx zelf. Het bedrijf registreert het aantal klachten in de regio’s waar ze actief zijn, samen met de omliggende gemeenten. Het aantal meldingen in Wijchen wordt opgenomen in de meldingen voor de regio Nijmegen. Het aantal meldingen in deze regio vanaf 22 september 2023 (start in Wijchen) was 266, inclusief de klachten uit Wijchen. Felyx geeft in een reactie aan dat Wijchen er niet uitsprong wat betreft aantallen meldingen.

Vertrokken

De pilot was bedoeld om te kijken of er een markt is voor de deelscooter in Wijchen. Deelmobiliteit is onderdeel van de mobiliteitsvisie van Wijchen. Felyx is overigens per eind december 2023 tijdelijk uit Wijchen vertrokken omdat er volgens het bedrijf nauwelijks gebruik werd gemaakt van de deelscooters (dat geldt ook voor Lent en Malden).

Speciale vakken

Waarschijnlijk gaat Felyx in het voorjaar weer verder met het aanbieden van deelscooters. Dat gebeurt in overleg met de gemeente Wijchen. Bij voortzetting van de pilot onderzoekt de gemeente samen met Felyx hoe de deelscooters in Wijchen alleen nog in speciale groene vakken, zogeheten hubs, kunnen staan. Dus nergens meer los op straat.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen