CDA wil weten hoeveel toeslagenouders hulp krijgen

Foto: Pixabay

Bij de Uitvoeringsorganisatie Herstel Toeslagen (UHT) konden zich tot eind vorig jaar mensen melden die slachtoffer waren van de toeslagenaffaire. Dat hebben 68.376 mensen gedaan. CDA Wijchen wil weten hoeveel mensen in de gemeente Wijchen zogenoemde brede ondersteuning krijgen.

In het verleden zijn fouten gemaakt met de kinderopvangtoeslag. Wie dacht hiermee te maken te hebben gekregen, kon zich aanmelden bij de UHT. Er werd vervolgens bekeken of iemand gedupeerde is en in welke mate en jaren. Als dit zo is, krijgt diegene een bedrag van 30.000 euro.

Erkend gedupeerd

Na de eerste toets wordt uitgebreider naar iemands situatie gekeken. Hieruit kan komen dat een gedupeerde ouder (niet) meer vergoed krijgt dan 30.000 euro. Niet bij iedereen die zich heeft aangemeld als gedupeerde, wordt dit ook vastgesteld. Van de 68.376 aangemelde ouders zijn nu 33.330 ouders erkend als gedupeerd.

Brede ondersteuning

Voor aanvullende ondersteuning kunnen ouders en het gezin terecht bij de gemeente waar ze wonen (‘brede ondersteuning’). Als ouders brede ondersteuning willen dan deelt UHT de gegevens van deze ouders met de gemeente.

Raadslid Karin Hoogteijling van CDA Wijchen. Foto: gemeente Wijchen

De kinderen en jongeren bespreken dan samen met hun gemeente welke hulp nodig is en welke hulp het best bij hen past. Bijvoorbeeld hulp bij het volgen van onderwijs of hulp en extra zorg als ze neerslachtig zijn.

Vragen

Volgens het CDA Wijchen zijn er landelijk op dit moment veel signalen dat deze brede ondersteuning niet overal goed loopt. Vandaar dat de fractie vragen heeft gesteld aan het college van burgemeester en wethouders.

Grootste behoeften

“Het CDA wil weten hoeveel toeslagenouders in de gemeente Wijchen brede ondersteuning hebben”, zegt raadslid Karin Hoogteijling. “Daarnaast vragen we het college of het kan toelichten waar de grootste behoeften van deze ouders liggen en in hoeverre de gemeente daaraan tegemoet kan komen.”

Tevens wil het CDA weten waar de grootste knelpunten zitten en of de brede ondersteuning naar tevredenheid van de ouders verloopt. “Zo ja, waar blijkt dat uit; zo nee, wat doet de gemeente om dit te verbeteren?”

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen