Verzet tegen sloop woning voor appartementencomplex

Het dubbele woonhuis  op de hoek van de Herenstraat en Spoorstraat in Wijchen
Het dubbele woonhuis op de hoek van de Herenstraat en Spoorstraat in Wijchen
Foto: Google Maps

Op de hoek van de Herenstraat en de Spoorstraat, in het centrum van Wijchen, komt als het aan het college ligt een nieuw appartementencomplex. Het plan voorziet in de sloop van het oude bedrijfspand van de Bristol en de woningen aan de Spoorstraat en de Herenstraat. Tegen de sloopplannen zijn inwoners in verzet gekomen. Middels een petitie vragen zij steun om de sloop van het dubbele woonhuis woning tegen te houden.

Het plan is om op de locatie een appartementencomplex bestaande uit 51 appartementen te realiseren. De appartementen bestaan uit 25 vrijesectorkoopwoningen, 1 betaalbare koop, 17 middeldure huurwoningen en 8 huurwoningen in de vrije sector. Onder het complex is een parkeerkelder gepland met 65 parkeerplaatsen en de inzet van 3 deelauto’s.

Beschermd dorpsgezicht

Luchtfoto, bron: ruimtelijkeplannen.nl; tekening: Bestemmingsplan Spoorstraat-Herenstraat

Een deel van de locatie is gelegen binnen het beschermd dorpsgezicht ‘Kasteel e.o.’. Meer in het bijzonder gaat het om het dubbele woonhuis aan de Spoorstraat 57 en de Herenstraat 42. Alhoewel deze woning geen monumentenstatus heeft, brengt de ligging in het beschermd dorpsgezicht wel een zekere bescherming met zich mee op grond van de Erfgoedverordening, vindt het college van burgemeester en wethouders.

Beperkte cultuurhistorische waarde

In overeenstemming met de monumentencommissie en de dorpsbouwmeester heeft de initiatiefnemer een stedenbouwkundig adviseur in de arm genomen een cultuurhistorisch onderzoek heeft gedaan naar de ‘behoudenswaardigheid’ van het dubbele woonhuis.

De conclusie van dit onderzoek is dat de stedenbouwkundige en cultuurhistorische waarde van het pand beperkt is. Het pand handhaven betekent een belemmering voor een passende nieuwe invulling van de locatie. Daarom stemt het college in met de beoogde herontwikkeling van het gebied waarbij het dubbele woonhuis aan de Spoorstraat 57 en Herenstraat 42 wordt gesloopt.

Petitie

In de petitie van ‘bewoners die tegen de sloop van karakteristieke panden in ons dorp zijn’ verzoeken zij de gemeenteraad om tegen dit nieuwe bestemmingsplan te stemmen en daarmee de sloop van dit pand tegen te houden.

‘Karakteristieke uitstraling’

Het gaat volgens de initiatiefnemers om ‘een prachtige woning met een karakteristieke uitstraling. Het pand ligt vlak bij de kasteeltuin en op de looproute vanaf het station naar het centrum. In het centrum van Wijchen zijn in het verleden veel karakteristieke panden verloren gegaan.’

Sfeerbepalend

Als argumenten om de woningen niet te slopen noemen zij onder meer dat het gemeentebestuur begin deze eeuw het centrum van Wijchen de status van beschermd dorpsgezicht gaf. Zij halen ook het collegeakkoord 2022/26 aan waarin staat: “We beschermen wat mooi is, we bewaren het dorpse karakter. Er moet een einde komen aan het slopen van karakteristieke panden die sfeerbepalend zijn voor het Wijchens centrum.”

Inmiddels hebben al ongeveer 600 mensen de petitie ondertekend.

Het nieuws van wijchen.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina en deel berichten! Of krijg

gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief.
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen