Rondleiding door de eendenkooi van Batenburg

De eendenkooi in Batenburg
De eendenkooi in Batenburg
Foto: GLK

De boswachters van Geldersch Landschap & Kasteelen houden komende zondag een rondleiding door de eendenkooi van Batenburg. De wandeling duurt circa 2 uur.

De boswachter neemt de deelnemers mee rond de kooiplas en vertelt over de historie en de werking van de eendenkooi, het werk van de kooiker, de begroeiing op het terrein en het beheer daarvan.

Middeleeuwen

De vanginrichting voor waterwild dateert zeker uit de middeleeuwen. Waarschijnlijk is zij ontstaan uit een systeem met fuiken die net boven water stonden opgesteld. Een vroege vermelding is uit Engeland waar in 1280 toestemming wordt gevraagd voor het oprichten van een eendenkooi.

Vangpijpen

Eendenkooien werden gebruikt om eenden te vangen voor consumptie. Een eendenkooi bestaat uit een flinke (kooi)plas waar enkele smalle sloten op uitkomen, de zogenaamde vangpijpen.

Gelokt

Met tamme eenden en een kooikerhondje werden wilde eenden gelokt en gevangen. In Nederland bestaan nog ruim honderd geregistreerde eendenkooien. Veel kooien hebben slechts 1 werkende vangpijp. De eendenkooi in Batenburg is echter nog volledig bedrijfsklaar en in originele staat.

Reserveren

Online reserveren is noodzakelijk voor de wandeling van zondag 17 maart, die om 10.00 uur begint en circa 2 uur duurt. 2 uur. Reserveren kan op de site van GLK.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen