Is er in Wijchen een patiëntenstop bij huisartsen?

Foto: Unsplash

Het CDA Wijchen wil van het college van burgemeester en wethouders weten of binnen gemeente Wijchen patiënten worden geconfronteerd met lange wachtlijsten bij huisartsenpraktijken en of er sprake is van een patiëntenstop.

Nederland heeft te maken met een structureel en omvangrijk tekort aan huisartsen. Volgens de NOS hanteert de helft van de huisartsenpraktijken in het land een patiëntenstop. De tekorten spelen in veel regio’s. De verwachting is dat deze tekorten in de komende jaren nog veel erger gaan worden als er niets gebeurt, aldus de Landelijke Huisartsen Vereniging (LVH). Voor 2028 voorziet de LHV in 22 regio’s een tekort aan huisartsenzorg.

Oorzaken

Volgens onderzoeksinstituut Nivel (Nederlands Instituut voor Onderzoek van de Gezondheidszorg) blijkt dat de belangrijkste oorzaak voor het huisartsentekort is dat de nieuwe generatie huisarts geen 60 uur plus per week wil werken. Zo werken huisartsen momenteel gemiddeld 44 uur per week. Vijf jaar geleden lag dit gemiddelde nog op 60 uur per week. Van deze werkzame uren kan een arts maar 50 procent besteden aan contact met de patiënten. De rest van de tijd wordt besteed aan administratieve werkzaamheden en patiëntgebonden activiteiten.

Een andere belangrijke oorzaak van het tekort is dat veel huisartsen stoppen vanwege de te hoge werkdruk. Ook blijkt het lastig te zijn om praktijkopvolging of -uitbreiding te vinden.

Percentage huisartsenpraktijken dat in 2022 de komende 12 maanden een tekort aan huisartsen verwachtte. Bron: Arbeidsmarkt huisartsenzorg regio Zuid-, Midden- en West-Gelderland, 2022, Nivel

Vacatures

Volgens de laatste cijfers van Arbeidsmarkt huisartsenzorg regio Zuid-, Midden- en West-Gelderland, 2022 van het Nivel  blijken knelpunten op de arbeidsmarkt uit het aantal vacatures.

Ook  het percentage praktijken dat aangeeft dat deze vacatures moeilijk te vervullen zijn, zegt volgens het Nivel genoeg. De regio Zuid-, Midden- en West-Gelderland verschilde hierin in 2022 niet van de gemiddelde Nederlandse huisartsenpraktijk.

Tekort

Volgens het Nivel heeft 31 procent van de huisartsenpraktijken in Zuid- , Midden- en West-Gelderland moeite om vacatures voor een huisarts te vervullen (Nederland 36 procent). Maar liefst 97 procent verwachtte in 2022 de komende 12 maanden een tekort aan huisartsen (Nederland 95 procent).

Patiëntenstop

Als gevolg van personeelskrapte kan het voorkomen dat praktijken tijdelijk geen patiënten aannemen. Het percentage praktijken dat geen patiëntenstops had lag in de regio Zuid-, Midden- en West-Gelderland hoger dan gemiddeld in Nederland.

Bron: Arbeidsmarkt huisartsenzorg regio Zuid-, Midden- en West-Gelderland, 2022, Nivel

CDA Wijchen wil van het college weten of er prognoses zijn die aangeven dat er de komende jaren een tekort aan huisartsen zal zijn binnen gemeente Wijchen of de regio, bijvoorbeeld als gevolg van pensioneringen. Een ander punt is of de gemeente initiatieven onderneemt om in Wijchen een positief vestigingsklimaat voor huisartsen te bevorderen.

Praktijkhouder

“Wordt de gemeente geïnformeerd door huisartsen die interesse hebben om een nieuwe praktijk te starten of een bestaande over te nemen?”, zegt raadslid Karin Hoogteijling.

Volgens het Nivel is de moeilijkheid dat op het moment dat een huisarts een praktijk start of overneemt, deze gelijk praktijkhouder wordt. Hierbij is de huisarts naast de zorg voor de patiënten ook verantwoordelijk voor het aansturen van de assistenten, receptionisten en waarnemers en voor erg veel administratieve taken. Werkzaamheden die de werkdruk sterk verhogen, wat ook ten koste gaat van het contact met patiënten.

Bestemmingsplannen

Verder wil het CDA weten of er een actief overleg is tussen zorgverzekeraars, regionale huisartsenorganisaties en omliggende gemeenten met betrekking tot de huisvesting van huisartsen. “Wij willen graag weten of er in Wijchen voldoende rekening wordt gehouden met de behoeften en mogelijkheden van huisartspraktijken in de ruimtelijke ontwikkelingsplannen en bij het opstellen van nieuwe bestemmingsplannen.”

Het nieuws van wijchen.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina en deel berichten! Of krijg

gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief.

 

 

 

 

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen