Kernachtig Wijchen: zorg over capaciteitstekort politie

Foto: Politie

Kernachtig Wijchen vindt dat er in het meerjarenbeleidsplan van de politie  te weinig aandacht wordt besteed aan de capaciteitsproblemen van de politie. De capaciteit van  het basisteam Tweestromenland, waar Wijchen onder valt, wordt wel verhoogd, maar desondanks vindt raadslid Joost Kersten de situatie zorgelijk.

In het Ontwerp Meerjarenbeleidsplan 2024-2027 van Politie Oost-Nederland worden als thema’s voor de komende jaren genoemd ondermijning, digitale veiligheid, ‘politie voor iedereen’, en zorg en veiligheid. Kernachtig Wijchen vindt dat er te weinig aandacht wordt besteed aan de capaciteitsproblemen.

Dieptepunt

De capaciteit van politie in Oost-Nederland neemt met 130 fte toe. Wijchen valt hieronder met het basisteam Tweestromenland. Daar wordt de capaciteit verhoogd met 3 fte (van 118,7 naar 121,7).

Raadslid Joost Kersten van Kernachtig Wijchen. Foto: gemeente Wijchen

Raadslid Joost Kersten van Kernachtig Wijchen: “Dat lijkt gunstig, echter regioburgemeester Hubert Bruls waarschuwde onlangs voor een dieptepunt van onze politiecapaciteit in 2026. De politie Oost-Nederland komt dan meer dan 400 mensen tekort en kampt dus nu al met grote tekorten, die de komende jaren alleen maar toenemen.”

‘Kleine’ criminaliteit

Dat baart de fractie van Kernachtig Wijchen zorgen. In januari 2023 heeft de politie Oost-Nederland aangegeven ‘kleine’ criminaliteit noodgedwongen niet op te pakken.

Het betreft hier dierenmishandeling, hennepkwekerijen (tot 200 planten), oplichting tot 2000 euro, witwassen tot 5000 euro, ID-fraude, tanken zonder te betalen, mondelinge bedreigingen of kleine diefstallen en inbraken in auto’s, schuren en garages. Daarnaast heeft het OM aangegeven meer dan 1200 zaken te seponeren.

Hogere werkdruk

Kersten: “Wij vragen ons af in hoeverre de onderbezetting gevolgen heeft voor de prioritering van zaken in Wijchen en in hoeverre dit leidt tot een toename van criminaliteit en een hogere werkdruk van onze politiemensen. Gelukkig heeft de burgemeester onze zorg meegenomen in de zienswijze van de gemeente Wijchen.”

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen