VVD: wat is vaccinatiegraad bij kinderdagopvang?

Foto: Pixabay

In Wijchen zijn enkele gevallen van kinkhoest gemeld. Dat zegt de Wijchense VVD die naar aanleiding hiervan en de mazelenuitbraak in de omgeving van Eindhoven, vragen heeft gesteld aan het college van burgemeester en wethouders.

De raadsfractie wil weten wat de vaccinatiegraad bij de Wijchense kinderdagverblijven is en welke maatregelen al worden getroffen.

Overleden

Er zijn in Nederland dit jaar al 4 baby’s overleden aan kinkhoest. In Nederland sterven er normaal gemiddeld 1 tot 2 baby’s per jaar aan de gevolgen van de ziekte. In 1963 overleden er voor het laatst meer dan 4 baby’s aan kinkhoest. Toen waren het er 6.

Kinkhoest

Kinkhoest is een zeer besmettelijke ziekte, veroorzaakt door een bacterie. De hoest kan maanden aanhouden. Kinkhoest is vooral gevaarlijk voor baby’s. Onder meer door het hoesten kan er een gebrek aan zuurstof ontstaan waardoor er hersenbeschadiging optreedt. Ook stoppen baby’s soms met ademhalen en drinken ze niet meer.

*De vaccinatiegraad voor verslagjaar 2023 is exclusief anonieme vaccinaties en inclusief vaccinaties die later (na de leeftijd van 2 jaar) zijn gegeven.

Vaccinatie

Alle kinderen in Nederland krijgen sinds 1957 een vaccinatie tegen kinkhoest aangeboden via het Rijksvaccinatieprogramma. Kinderen krijgen voor hun eerste verjaardag al 3 vaccinaties tegen difterie, kinkhoest, tetanus en polio. Deze wordt gegeven met de DKTP (Difterie, Kinkhoest, Tetanus en Poliomyelitis)-prik. Er bestaat geen los kinkhoestvaccin.

Consultatiebureau

De DKTP-vaccinatie is een herhalingsvaccinatie. Dit is nodig omdat tegen de tijd dat een kind 4 jaar is, de afweer is afgenomen tegen deze ziekten. De vaccinatie zorgt er voor dat de bescherming tegen difterie, kinkhoest, tetanus en polio op peil blijft. De vaccinatie wordt in de arm gegeven. Ouders ontvangen een oproep voor de vaccinatie van een consultatiebureau in de buurt.

Vaccinatiegraad

De WHO (World Health Organization) beveelt een vaccinatiegraad van 95 procent aan. Volgens het RIVM is de Nederlandse vaccinatiegraad onder baby’s onder de 90 procent gedaald.

Volgens cijfers van het RIVM bedroeg de vaccinatiegraad bij zuigelingen voor DKTP voor het verslagjaar 2023 in de gemeente Wijchen 95,5 procent. Dat is (net als in 2018) het laagste sinds 2006.

Maatregelen

De VVD wil van het college weten wat de vaccinatiegraad is bij de Wijchense kinderdagverblijven en wat die is bij kinderen tot 12 jaar. Ook vraagt de fractie welke maatregelen er als gemeente genomen kunnen worden om ervoor ze zorgen dat de kinderen beschermd zijn tegen besmettelijke ziekten, en welke maatregelen al worden getroffen.

Bron: RIVM-DVP, nationale vaccinatieregister Praeventis
Het nieuws van wijchen.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina en deel berichten! Of krijg

gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief.
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen