UPDATE: D66 wil debat AI bij Munitax en collegebesluit

Foto: Pixabay

D66 Wijchen heeft een interpellatiedebat aangevraagd vanwege het gebruik van AI (artificial intelligence) binnen Munitax, het gemeentelijk belastingkantoor. Dit zou niet stroken met toezeggingen die het college van burgemeester en wethouders eerder heeft gedaan, volgens D66.

AI (kunstmatige intelligentie) is een geautomatiseerd systeem dat taken uitvoert waar vroeger menselijke intelligentie voor nodig was. AI-systemen werken met in software beschreven algoritmen (een reeks van instructies). De systemen herkennen patronen en nemen dan zelf beslissingen.

Onderzoek

Onlangs verscheen in Wijchens Weekblad Wegwijs een artikel over het gebruik van AI en algoritmes die gebruikt zouden worden binnen Munitax voor de WOZ-taxatie. In een later bericht meldt het weekblad op de site dat Munitax de software wel heeft aangeschaft, maar nog niet heeft gebruikt. De reden van aanschaf is volgens een woordvoerder van Munitax en de gemeente Beuningen, die Munitax aanstuurt, onderzoek.

Toeslagenaffaire

“Dan gebruik je het dus wel”, zegt Maikel Lukkezen, fractievoorzitter van D66. Het college van Wijchen heeft in 2020 bij eerdere vragen van D66 toegezegd eerst beleid uit te rollen voordat dergelijke algoritmes worden gebruikt, aldus Lukkezen. Aanleiding voor de vragen toen was de toeslagenaffaire die haar oorzaak vond in algoritmes die patronen herkennen. Uit de beantwoording van deze vragen kon volgens Lukkezen worden opgemaakt dat het college de risico’s zag.

Ook bij het vermoeden van het gebruik van algoritmes dient de portefeuillehouder op de hoogte te zijn en de raad actief te informeren

Transparant

“Destijds waren wij erg blij met de beantwoording van onze vragen. Het liet zien dat het college net als wij een Wijchense toeslagenaffaire wilde voorkomen en de gemeente transparant wilde zijn over het gebruik van algoritmes.”

Op de opmerking van de woordvoerder van Munitax dat de module die is aangeschaft geen zelflerende algoritmes bevat, reageert Lukkezen, zelf software architect: “Op de site van de leverancier van de software kun je zien dat het hier wel gaat om machine learning, dus zelflerend.”

Interpellatiedebat

Het feit dat Munitax zegt de software niet te gebruiken en dat het niet zelflerende algoritmes bevat, is voor D66 geen reden af te zien van een verzoek om een interpellatiedebat voor de raadsvergadering van donderdag 28 maart. Dit is een ingelast debat in een vergadering van de gemeenteraad waarmee een raadslid inlichtingen van het college of de burgemeester kan vragen over een onderwerp dat niet op de agenda staat. Eventueel kan via een motie een uitspraak van de raad worden verkregen; een interpellatie gaat dus verder dan het stellen van mondelinge vragen.

Maikel Lukkezen, D66. Foto: gemeente Wijchen

Opheldering

“Het verzamelen van veel data en dat in een toverdoos gooien die een getal uitspuugt, verhoogt bij ons niet het vertrouwen. Daarom vragen wij opheldering en willen we weten hoe het kan dat ondanks beloftes toch dit soort middelen worden gebruikt”, zegt Lukkezen

“Wij zijn van mening dat ook bij het vermoeden van het gebruik van algoritmes de portefeuillehouder op de hoogte dient te zijn en de raad actief dient te informeren.”

Vertrouwen

Om eventuele problemen voor te zijn, dient de gemeente volgens D66 beleid tijdig vast te stellen. Gezien de enorme groei in het gebruik van algoritmes vindt de fractie dat er nu al beleid dient te zijn. “Het bepalen van de WOZ-waarde dient nauwkeurig te gebeuren, en de inwoner dient vertrouwen te hebben in een juiste manier van waardebepaling. Dit kan in het gedrang komen als we niet kunnen uitleggen hoe een algoritme intern werkt en hoe het tot besluiten komt.”

Het nieuws van wijchen.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina en deel berichten! Of krijg

gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief.
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen