Wijchen gaat mogelijk warmtenet ARN gebruiken

Foto: Pixabay

De gemeenten Wijchen kan voor een eventueel warmtenet in Wijchen-Noord gebruikmaken van de warmte die Afvalenergiecentrale ARN produceert bij de verbranding van niet-recyclebaar huishoudelijk en bedrijfsafval. Dat is een conclusie van een onderzoek naar de mogelijkheden hoe de warmte van de ARN optimaal benut kan worden.

“De ambitie van de gemeente Wijchen is dat in 2030 20 procent van de woningen in de gemeente van het gas af is”, zegt wethouder Bea Schouten. Een warmtenet zou daarbij als alternatief kunnen dienen. Het gaat in eerste instantie om 6000 woningen in Noord die aangesloten zouden worden op het warmtenet van de ARN.

Duurzame warmte

Rijk, provincies en gemeenten hebben in het Klimaatakkoord afgesproken dat alle gemeenten in 2050 de overstap hebben gemaakt naar duurzame warmte. Dat is warmte die niet wordt opgewekt met gas, olie, kolen of andere fossiele stoffen. Die zorgen namelijk voor heel veel CO2-uitstoot en dat is slecht voor het klimaat.

Centrale warmtebron

Een warmtenet (ook wel stadsverwarming of blokverwarming genoemd) is eigenlijk een heel grote cv-installatie. Ergens in de omgeving staat een centrale warmtebron, met dezelfde functie als de cv-installatie in huis: die warmt water op. Via buizen stroomt warm water naar de huizen (Milieu Centraal).

Vervolgonderzoek

In 2021 is al onderzocht of de warmte van de ARN ingezet kan worden voor een warmtenet. Dat bleek kansrijk voor de gemeenten Wijchen, Beuningen en Heumen. De 3 gemeenten besloten toen tot een gezamenlijk vervolgonderzoek om te onderzoeken hoe de warmte van de ARN optimaal benut kan worden.

Bron: Milieu Centraal

Dat onderzoek is recent afgerond. Volgens dit scenario kan per gemeente een afzonderlijk warmtetracé worden ontwikkeld, in verschillende fasen.

Haalbaarheid

De 3 gemeenten gaan nu ieder voor zich een haalbaarheidsstudie houden, vertelt Schouten. “Om te kijken welke wijken en huizen ervoor in aanmerking komen, waar de buizen moeten komen, wat de kosten zijn en hoe je dat allemaal gaat regelen.”

Het voordeel van de aanlevering van zogenoemde middentemperatuurwarmte is dat het gebruikt kan worden om bestaande woningen, zoals in Noord, te verwarmen.

De 3 gemeenten sturen wel een gezamenlijke brief naar de ARN voor een warmtereservering. Hiermee laten ze de ARN weten dat ze mogelijk van plan zijn om de beschikbare warmte op termijn te gebruiken voor een warmtenet.

Tarieven

Voorwaarde bij de realisatie is wel – vooruitlopend op een nieuwe warmtewet van demissionair minister Rob Jetten – dat de overheid een meerderheidsbelang van minimaal 51 procent moet hebben. Momenteel ligt de bouw van nieuwe warmtenetten grotendeels stil, omdat energiebedrijven twijfels hebben of het nog wel rendabel is om warmtenetten aan te leggen.

Wethouder Bea Schouten. Foto: gemeente Wijchen

“Voordeel van dat meerderheidsbelang is dat je afspraken kunt maken over de tarieven en dat er een koppeling is met de gasprijzen.”

Open netwerk

Wijchen wil een zogenoemd open netwerk waar later ook andere energiebronnen op kunnen worden aangesloten zoals warmte uit geothermie (aardwarmte) en aquathermie (waterwarmte).

Overigens duurt het nog wel even voordat Wijchen-Noord aangesloten wordt op het warmtenet van de ARN, zegt Schouten: “Het duurt zeker al 2 of 3 jaar voordat we de fase van vervolgonderzoek kunnen afronden.”

Het is de bedoeling dat later ook de bedrijventerreinen Bijsterhuizen en Wijchen-Oost gebruik gaan maken van een warmtenet.


FEITEN WARMTENET ARN
  • Op 9 maart 2015 heeft minister Henk Kamp het Warmtenet in Nijmegen geopend. Daarmee zorgt elk huishouden voor 70 procent minder CO2-uitstoot.
  • In het Warmtenet Nijmegen werken gemeente Nijmegen, Vattenfall, ARN Afvalenergiecentrale B.V., Alliander en de provincie Gelderland samen.
  • De restwarmte van Afvalenergiecentrale ARN in Weurt verwarmt 14.000 woningen en bedrijven.
  • De kachel van het warmtenet is afvalenergiecentrale ARN. De restwarmte van de centrale wordt gebruikt om huizen te verwarmen en van warm water te voorzien. Daarna gaat het water afgekoeld terug naar ARN.
  • Het leidingtracé van warmtenet Nijmegen is 6,1 km lang vanaf ARN in Weurt tot aan de Oosterhoutsedijk in Nijmegen Noord. Vanaf daar verzorgt Nuon het distributienet.
  • De leiding onder de Waal heeft een lengte van 1000 meter en ligt op een diepte van 26 meter.

Bron: ARN

Het nieuws van wijchen.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina en deel berichten! Of krijg

gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief.
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen