Plan voor buurtsuper en appartementen in Witte Huis

Het Witte Huis in Alverna aan de Graafseweg staat al jaren leeg.
Het Witte Huis in Alverna aan de Graafseweg staat al jaren leeg.
Foto: Google Maps

Er komt een buurtsuper met appartementen in het Witte Huis op Alverna. Het college van burgemeester en wethouders heeft principemedewerking verleend aan het plan. Alverna heeft sinds Johan Cornelissen in januari 2023 de deuren van zijn buurtsuper sloot geen supermarkt meer.

Wethouder Geert Gerrits: “Mooi dat we weer een plan voor een buurtsuper op Alverna hebben. Ook extra appartementen zijn meer dan welkom.” Met de principemedewerking die het college nu heeft uitgesproken, kan de eigenaar zijn plannen verder uitwerken. Hierbij horen onderzoeken en overleg met de omgeving.

Hotel

Het Witte Huis aan de Graafseweg in Alverna dateert van 1930 en werd oorspronkelijk gebouwd als hotel.  In de loop der jaren kreeg het andere functies zoals restaurant en als laatste een foodbar. De afgelopen jaren deed ondernemer Theo van Woezik vergeefse pogingen om een supermarkt in het huis te krijgen.

Monument

In 2022 kwam het pand in handen van Mark van Heel, eigenaar van bouwbedrijf Sleenhoff. Hij wilde het pand slopen en er waarschijnlijk woningen voor in de plaats zetten, maar de gemeente voorkwam dit door er een gemeentelijk monument van te maken.

Met de principemedewerking die het college nu heeft uitgesproken, kan de eigenaar zijn plannen verder uitwerken. Hierbij horen onderzoeken en overleg met de omgeving.

Gerrits: “We hebben het plan globaal getoetst op beleid, regelgeving en ruimtelijke kaders. Dat is de eerste stap.”

Ansichtkaart uit 1942 met daarop hotel ‘Het Witte Huis’, met benzinepomp aan de (toen nog) Graafscheweg in Alverna

Onrust

Het verdwijnen van de buurtsuper in Alverna begin vorig jaar zorgde voor veel onrust in het dorp. Voor de minder mobiele of oudere inwoner van Alverna vervulde de buurtsuper een belangrijke functie.

Er was sprake van dat er een nieuwe, grotere supermarkt (Aldi) zou komen, maar dat past niet binnen het beleid van de gemeente.

Aldi wilde graag een supermarkt hebben van 777 vierkante meter, maar de gemeente heeft de regel dat, voor dorpen als Alverna, een supermarkt van 500 vierkante meter ruim genoeg is.

Parkeren

Een van de voorwaarden die de gemeente aan de medewerking heeft meegegeven, is dat er op het eigen terrein voldoende ruimte moet zijn voor parkeren. Daarnaast moet de eigenaar in gesprek gaan met de buurt. Gerrits: “Het doel hiervan is om te kijken of en hoe zij de plannen verder kunnen verbeteren. Door te luisteren naar wat de buurt belangrijk vindt. Weten waar zorgen en wensen zitten. En kijken waar je kunt meebewegen. Maar ook door uitleg te geven waar het niet mogelijk is om mee te bewegen.”

Voorwaarden

Wat betreft de appartementen dienen dit 50 procent sociale huur en 50 procent goedkope koop (minder dan 250.000 euro) te zijn.  De omliggende groenstructuur en de hoogteverschillen moeten behouden blijven.

Met de monumentenstatus moeten de buitenmuren en het dak blijven zoals ze nu zijn. Aanpassingen aan de gevels en het dak mogen, als de monumentencommissie daarmee akkoord gaat. Aanpassingen binnen in het gebouw zijn toegestaan. De gevel van het pand dient ook wit te blijven; wil de eigenaar dat veranderen dan heeft hij toestemming nodig.

Als de eigenaar zijn plannen verder heeft uitgewerkt, dient hij dat opnieuw naar de gemeente te sturen, die het vervolgens beoordeelt en een definitief besluit neemt.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen