112

Duitser op A73 aangehouden met 35 kilo cocaïne

Foto ter illustratie
Foto ter illustratie
Foto: Pexels

De politie heeft vrijdagmiddag rond 14.00 uur op de A73 bij Wijchen een 40-jarige Duitse automobilist aangehouden omdat hij 35 blokken cocaïne bij zich had. De man werd voor een verkeerscontrole naar de kant gehaald.

Cocaïnegebruik onder volwassenen. Bron: Gezondheidsenquête/Leefstijlmonitor CBS i.s.m. RIVM en Trimbos-instituut

“Hij kwam heel zenuwachtig over en had een onsamenhangend verhaal”, aldus de politie.

Na onderzoek werden in de auto 35 blokken vermoedelijke cocaïne aangetroffen. Ze hadden verschillende stempels voor kennelijk verschillende afnemers, meldt de politie. Een test moet nog definitief uitsluitsel geven dat het inderdaad om cocaïne gaat.

De 40-jarige Duitser is direct aangehouden en ingesloten voor verhoor.


FEITEN Cocaïne
  • Cocaïne, coke of sos is een stimulerende drug die uit cocabladeren wordt gehaald. Het ziet eruit als een wit poeder. Het is na cannabis en ecstasy de meest gebruikte illegale drug in Nederland.
  • Cocaïne is een stimulerend middel dat een energiek en opgewekt gevoel geeft.
  • De meeste gebruikers snuiven het witte poeder. Maar het is ook mogelijk om cocaïne te roken. Cocaïne die zo bewerkt is dat je het kunt roken wordt crack genoemd.
  • Het gebruik van cocaïne brengt (soms zeer ernstige) risico’s met zich mee, zoals hartaanvallen, beroertes en een neerslachtig gevoel in de dagen na gebruik.
  • In combinatie met alcohol zorgt cocaïne voor extra risico’s. Regelmatig cocaïne gebruiken kan ook snel tot een geestelijke verslaving leiden.
  • In 2023 heeft 2,2 procent van de volwassenen in Nederland ooit cocaïne gebruikt.
  • Meer mannen gebruiken cocaïne dan vrouwen.
  • Criminele bendes voeren drugs in en uit, produceren in Nederland allerlei soorten hard drugs en verkopen het door. Veelal gaat de cocaïne en synthetische drugs door naar het buitenland en een deel gaat naar gebruikers in ons land.

Bron: Trimbos-instituut

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen