Gemeente bestrijdt eikenprocessierups met aaltjes

Foto: Haberdoedas/Unsplash

De gemeente Wijchen gaat eikenprocessierupsen bestrijden met nematoden. Dat zijn kleine aaltjes, een soort die behoort tot de rondwormen. Deze week gaat de eerste ronde van start; de tweede ronde begint 2 weken later. De werkzaamheden zijn afhankelijk van het weer.

De bestrijding vindt plaats tussen 20.00 en 7.00 uur; de aaltjes kunnen niet goed tegen daglicht en drogen dan snel uit. Omwonenden kunnen geluidsoverlast hebben van de werkzaamheden.

Bacterie

In de zomers van 2018 en 2019 zorgde de eikenprocessierups voor veel klachten. Er zijn diverse bestrijdingsmethoden. Met de Steinernema feltiae, een insectenparasitair aaltje, kunnen die rupsen bestreden worden. Een doding van 95 procent is mogelijk, mits de bestrijding goed wordt uitgevoerd. De aaltjes dringen bij contact met de rupsen binnen via mond, anus en luchtgaten en besmetten de rups met een bacterie.

Vlinderstichting

Volgens de gemeente zijn de aaltjes milieuvriendelijk en hebben geen negatieve gevolgen voor mensen, planten en andere dieren. De Vlinderstichting raadt echter af het middel te gebruiken in gebieden met beschermde vlindersoorten.

Grondnesten

Het gaat om bovengrondse bestrijding van de eikenprocessierups (Thaumetopoea processionea). Uit onderzoeken van Wageningen University & Research in de jaren 2017 tot en met 2023 blijkt dat de rupsen zich in de grond kunnen graven indien de omstandigheden boven de grond niet gunstig zijn voor hun verdere ontwikkeling. Bespuitingen van boomkronen met nematoden en bacteriepreparaten zijn niet effectief tegen de rupsen in grondnesten.

Eikenprocessierups
De eikenprocessierups is de larve van een
kleine nachtvlinder die in de zomermaanden
te vinden is op eikenbomen. Ondanks haar
kleine formaat, brengt deze rups 
aanzienlijke overlast met zich mee. 
Jaarlijks wordt er gestreden
tegen de invasie van deze plaag, waarbij 
diverse bestrijdingsmethoden worden 
ingezet om de hinder te beperken.
Schade
De eikenprocessierups vormt een 
bedreiging voor zowel mens als natuur. 
De rupsen leven in groepen op eikenbomen
en kunnen ontzettend veel schade 
aanrichten aan het bladerdak. Daarnaast 
kunnen de brandharen van de rups 
ernstige huidirritaties, oogklachten en 
ademhalingsmoeilijkheden veroorzaken bij 
mensen en dieren. Deze reacties kunnen
zelfs levensbedreigend zijn voor sommigen.
Kaalvraat
Bovendien heeft de kaalvraat door de eikenprocessierups een negatief effect op de gezondheid van de eiken.
Wanneer bomen meerdere jaren achtereen volledig kaalgevreten worden, kan dit leiden tot verzwakking en zelfs 
afsterven. Dit heeft vervolgens weer gevolgen voor de biodiversiteit in het ecosysteem. (foto: Pixabay)

Bestrijdingsmethoden

Om de overlast van de eikenprocessierups te beperken, kunnen verschillende bestrijdingsmethoden worden toegepast. De keuze voor een bepaalde aanpak hangt af van factoren zoals de omvang van de plaag, de locatie en de gevoeligheid van de omgeving.

  • Mechanische bestrijding Een van de meest gebruikte methoden. Hierbij worden de nesten van de eikenprocessierups fysiek verwijderd door middel van afbranden, vacuümen of afzuigen. Deze aanpak is effectief, maar vereist vaak specialistische apparatuur en beschermende kleding voor de uitvoerders.
  • Biologische bestrijding Hierbij worden natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups, zoals sluipwespen en vogels, gestimuleerd om de populatie in toom te houden. Door het creëren van gunstige leefomstandigheden voor deze natuurlijke bestrijders, kan de eikenprocessierups op een duurzame manier worden aangepakt. Ook kunnen nematoden (aaltjes) worden gebruikt.
  • Chemische bestrijding Als laatste middel wordt soms ook de chemische bestrijding ingezet. Hierbij worden insecticiden toegepast om de eikenprocessierups te doden. Deze methode is effectief, maar brengt ook risico’s met zich mee voor mens, dier en milieu. Daarom wordt chemische bestrijding meestal alleen toegepast in uitzonderlijke gevallen, wanneer andere methoden ontoereikend blijken.

In de praktijk wordt vaak een combinatie van deze bestrijdingsmethoden toegepast, afhankelijk van de specifieke situatie. Een geïntegreerde aanpak, waarbij mechanische, biologische en chemische middelen zorgvuldig worden afgewogen en ingezet, blijkt de meest effectieve manier om de eikenprocessierups te beheersen.

Het nieuws van wijchen.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina en deel berichten! Of krijg

gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief.
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen