Krans voor burgemeester Luske op de Dam

Onno Luske en Simon Gerritsen (rechts) op de Dam
Onno Luske en Simon Gerritsen (rechts) op de Dam
Foto: still uit liveregistratie van de Nationale Herdenking op de Dam

Tijdens de Nationale Herdenking op de Dam in Amsterdam werd gisteren ook een krans gelegd door Onno Luske (85) en Simon Gerritsen (12), respectievelijk zoon en achterkleinzoon van Jacques Luske, de vroegere burgemeester van Bergharen en Horssen. Hij hielp tijdens de Tweede Wereldoorlog voor onderduikplekken in zijn dorpen. Uiteindelijk moest hij dat bekopen met de dood.

Een samenvatting van de Nationale Herdenking op de Dam door de NOS is hier terug te zien. De kranslegging door Onno en Simon begint op 15:16:00.

Jacques Luske (1901-1944). Foto: www.oorlogsdodennijmegen.nl/

Onderduikers

Luske was van 1934 tot 1944 burgemeester van Bergharen en Horssen. Hij deed mee aan de April-meistaking in 1943 en hielp ook onderduikers. Luske werd door de Duitse bezetter met een list naar het SS-hoofdkwartier in Arnhem gelokt, waar hij werd opgepakt. Hij zat daarna in de kampen in Arnhem, Amersfoort en Vught, totdat hij uiteindelijk in concentratiekamp Neuengamme in Duitsland terechtkwam. Daar verslechterde zijn gezondheid door een tekort aan voedsel en de barre omstandigheden. In 27 december 1944 overleed Luske op 43-jarige leeftijd aan een longontsteking.

Eerbetoon

De familie Luske houdt ieder jaar een eerbetoon voor de omgekomen ‘verzetsburgemeester’. Ze komen op 4 mei samen bij een speciaal monument in Horssen. Dit jaar mochten zij op deze dag een krans leggen tijdens de Nationale Herdenking op de Dam. 4 mei is voor SImon om nog een andere reden gedenkwaardig: hij is dan namelijk jarig.

Hier een reportage van EenVandaag over Onno Luske en Simon Gerritsen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen