Nieuw seizoen zomerexposities in de Oude Victor

Drie werken van Wijnand Zijlmans
Drie werken van Wijnand Zijlmans
Foto: In de Oude Victor

In de Oude Victor in Batenburg beginnen deze maand weer de zomerexposities en dat is voor het achtste jaar. Dit keer wordt geopend met werk van Wijnand Zijlmans, een beeldhouwer met een lange staat van dienst die tegenwoordig in het noorden van Drenthe woont.

Hij is de eerste van drie kunstenaars uit het noorden van het land die dit jaar zijn uitgenodigd om te exposeren in de Oude Victor. Dat past in de opzet om in het oude kerkje werk te tonen dat in deze regio niet vaak te zien is.

Voorgevormde elementen

Wijnand Zijlmans heeft als beeldhouwer gewerkt met brons, beton en metaal, hij heeft gehakt in steen, maar uiteindelijk is hij vooral met voorgevormde elementen gaan bouwen, rangschikken en stapelen. Met die manier van werken onderscheidt hij zich van andere beeldhouwers.

Metafoor

Het leven ervaart en ziet Zijlmans als één groot, uitdagend, complex en intens bouwwerk. Hij maakt stenen beelden, waarbij hij – wat voor steen ongebruikelijk is – van binnen naar buiten werkt. Hij hakt zijn beeld niet uit de steen, maar bouwt het op uiterst zorgvuldige wijze, construeert en stapelt voorgevormde elementen tot een gebalanceerd geheel. Het zijn innerlijke bouwwerken en constructies, als metafoor voor de innerlijke mens.

Gemengde technieken

De laatste jaren is hij ook werk gaan maken in mixed media (verschillende materialen en technieken door elkaar) waarbij kleur (acrylverf) een nieuwe dimensie toevoegt aan het werk.

Openingstijden

In de Oude Victor aan de Kruisstraat in Batenburg toont hij zowel beelden als mixedmediawerk. De expositie is te bezoeken op zondagen tot en met 26 mei (en ook tweede pinksterdag) en tijdens het weekeinde van de Pontjesdagen op zaterdag 11 mei, tussen 13.00 en 17.00 uur.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen