Tijdelijke fietsenstalling in voormalig pand Pets Place

 In het voormalige pand van Pets Place aan het Europaplein (rode gevel) komt een tijdelijke fietsenstalling.
In het voormalige pand van Pets Place aan het Europaplein (rode gevel) komt een tijdelijke fietsenstalling.
Foto: Google Maps

In het voormalige pand van Pets Place aan het Europaplein in Wijchen komt een tijdelijke  fietsenstalling. De ervaringen hiermee worden gebruikt bij de definitieve inrichting van een inpandige fietsvoorziening op het Europaplein na de eerste fase van het project Tussen Kasteel en Wijchens Meer (TKWM).

De bouw van het project TKWM start op de locatie van het oude gemeentekantoor en op het Europaplein. In deze eerste fase van het project is voorzien in onder meer een ondergrondse parkeergarage en een bewaakte, inpandige fietsenstalling.

Hinder

Tijdens de bouwwerkzaamheden voor het project is hinder te verwachten voor winkelend publiek, centrumbewoners en ondernemers doordat er tijdelijk minder parkeerplaatsen voor de auto en de fiets beschikbaar zijn. Daarom wil het college van burgemeester en wethouders een proef van 3 jaar (gelijk aan de eerste bouwfase) met een inpandige bewaakte fietsenstalling op het Europaplein.

De ervaringen met de inpandige fietsenstalling kunnen worden gebruikt bij de definitieve inrichting van een inpandige fietsvoorziening. Tegelijk kunnen deze ervaringen worden gebruikt voor de inrichting van het fietsparkeren in de rest van het centrum.

Camerabewaking

Wethouder Geert Gerrits. Foto: gemeente Wijchen

“De proef is bedoeld om de periode van hinder de komende tijd te overbruggen”, zegt wethouder Geert Gerrits. “Het is de bedoeling dat de stalling wordt bewaakt; we moeten nog kijken hoe we dat gaan doen, via een camerasysteem of door mensen.”

Vooralsnog gaat de gemeente ervan uit dat de (gratis) fietsenstalling wordt voorzien van camerabewaking waarbij de data worden uitgelezen gelijk met die van de stationsgarage.

‘Met de tijdelijke fietsenstalling komen we de gebruikers van het centrum tegemoet’

Omdat het pand aan het Europaplein, waar voorheen Pets Place zat, vrijkwam, heeft de gemeente het pand gehuurd voor 1 jaar met een optie tot verlenging tot 31 december 2027. De intentie is om het betreffende pand aan het Europaplein vanaf 15 juni 2024 tot en met 31 december 2027 te gaan huren.

“Met de tijdelijke bewaakte inpandige fietsenstalling komen we de gebruikers van het centrum tegemoet. Met deze mogelijkheid om de fiets te stallen, proberen we bezoekers van het centrum ook te verleiden om met de fiets te komen in plaats van met de auto”, aldus Gerrits.

Kasteeltuin

Omdat er voor de bouw ook autoparkeerplaatsen op het Europaplein verdwijnen, komt in de kasteeltuin een tijdelijke parkeervoorziening voor 75 auto’s. De kasteeltuin is tijdens de bouw van de stationsgarage ook gebruikt als tijdelijk parkeerterrein en de ervaringen zijn positief, volgens de gemeente. Op deze locatie is het winkelgebied gezien de loopafstand goed bereikbaar. De parkeerplaatsen komen binnen de wandelpaden te liggen, op het bestaande grasveld dat wel een tijdelijke verharding krijgt.

De toekomstige plannen voor de kasteeltuin worden zoveel mogelijk afgestemd op de inrichting van de parkeerplaatsen. De bestaande evenementen kunnen ook na de realisatie van de tijdelijke parkeerplaatsen door blijven gaan.

Bron: Google Maps/gemeente Wijchen

Kosten

De kosten voor het inrichten van de kasteeltuin als tijdelijke parkeervoorziening bedraagt 250.000 euro. Deze kosten zijn niet voorzien in de grondexploitatie van TKWM. De jaarhuur inclusief service-, promotie- en stookkosten (onbelast) voor het pand aan het Europaplein bedraagt 60.744 euro, exclusief btw.

Vanuit de grondexploitatie is er dekking voor de huursom van het eerste jaar alsmede voor de inrichtingskosten van 75.000 euro. Voor de periode van 15 juni 2025 tot en met 31 december 2027 is geen dekking vanuit de grondexploitatie. Hiervoor is een extra budget van 155.000 euro nodig. De gemeenteraad beslist hier over.

Bewoners

De bewoners en gebruikers van het centrum zullen volgens de gemeente breed geïnformeerd worden over het inrichten van de tijdelijke parkeermogelijkheden in de kasteeltuin en de inpandige bewaakte fietsenstalling.

Het nieuws van wijchen.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina en deel berichten! Of krijg

gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen