Koninklijke onderscheiding voor Pierre Guelen 

Pierre Guelen: Officier in de Orde van Oranje-Nassau
Pierre Guelen: Officier in de Orde van Oranje-Nassau
Foto: Planon

Pierre Guelen uit Wijchen is benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Hij kreeg zijn onderscheiding voor zijn verdiensten op het terrein van software voor slim en duurzaam gebouwbeheer als directeur van Planon, werknemerswelzijn en maatschappelijke betrokkenheid.

Guelen kreeg het lintje zaterdagavond in De Vereeniging in Nijmegen opgespeld door burgemeester Renske Helmer-Englebert. Dat gebeurde tijdens het afscheidsfeest in verband met de pensionering van Guelen.

Burgemeester Renske Helmer (r) speld bij Pierre Guelen (l) de versierselen op die horen bij de benoeming tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Foto: LinkendIn-account Helmer

Helmer noemt het op LinkedIn “een uitzonderlijke onderscheiding voor een uitzonderlijke ondernemer en bijzonder mens”. “Als burgemeester maak ik vele bijzondere momenten mee. Gisteravond was er zo één: tijdens zijn ‘eind van een tijdperk-feest’ dat Pierre Guelen dacht tot in detail zelf geregisseerd te hebben, mocht ik hem totaal verrassen.”

De graad ‘Officier’ staat voor bijzondere verdiensten met een internationale uitstraling of een grote nationale impact. Dit is een uitzonderlijke benoeming; maar 4 inwoners van de gemeente Wijchen zijn eerder benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau.

Verdiensten

Pierre Guelen richtte in 1982 het eenmansbedrijf Planon (PLANmatig ONderhoud) in Wijchen op. Als eerste opdracht schreef hij de software voor het onderhoudsplan voor de Nijmeegse vestiging van Philips. Er bleek behoefte aan een uitgebreidere versie van de software. Dit leidde tot het besluit een deel van zijn huis als kantoor in te richten. Daarna nam hij de eerste medewerker aan.

Wereldmarktleider

In de 10 daarop volgende jaren groeide het bedrijf uit tot marktleider in Nederland met zo’n 20 medewerkers. Eind jaren negentig breidde Planon uit naar het buitenland. Inmiddels heeft het bedrijf, naast het hoofdkantoor in Nijmegen, wereldwijd 15 vestigingen en telt nu ongeveer 1000 medewerkers. Het bedrijf is uitgegroeid tot wereldmarktleider op het gebied van software voor slim en duurzaam gebouwbeheer. De software wordt geleverd in 40 landen.

Foto: gemeente Wijchen

Jonge ondernemers

In 2021 initieerde Guelen de verbouwing van het hoofdkantoor van Planon en breidde dit uit tot een Innovation Campus. Een onderdeel hiervan is een ‘living lab’ waar in samenwerking met universiteiten en start-ups innovatieve gebouwtechnologieën getest worden. Jonge ondernemers in de softwaresector krijgen hier de kans om hun bedrijf op te bouwen en verder te ontwikkelen.

Fysieke fitheid

Ook is er een vitaliteitsprogramma voor de medewerkers op het gebied van fysieke fitheid, gezonde voeding en financiële fitheid. In 2022 ontving Planon als eerste Nederlands bedrijf een WELL v2-certificering voor de Innovation Campus omdat de campus aan de meest vooraanstaande bouwnormen en criteria voor een gezond gebouw voldoet.

Vierdaagse Guelen zet zich ook actief in voor lokale sportclubs en evenementen. Niet alleen door middel van sponsoring, maar ook door actief betrokken te zijn. Zo initieerde hij de ‘Magic Mile’. Met bewoners uit zijn straat zorgt hij dat tijdens de Dag van Wijchen (Vierdaagse) langs een traject van 1600 meter dezelfde muziek klinkt en de route versierd is.

Clever Kids

Sinds 2007 steunt Guelen Stichting RRDF. Doel van de stichting is de allerarmsten in India te helpen. Hij financierde met zijn bedrijf een totale slum (deel van sloppenwijk) en liet er een school bouwen met maaltijden voor de kinderen, gezondheidszorg en arbeidsmogelijkheden. Hij bezocht het project verschillende keren.

Sinds 2018 neemt hij deel aan het Clever Kids Program dat kinderen aanmoedigt om door te leren. Met zijn steun krijgen elk jaar zo’n 228 kinderen de kans op goede scholing en een betere toekomst.

 

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen