COLUMN – Judith Steenbrink

Foto: Wouter Jansen

In de aanloop naar het Batenburg Baroque Festival (12, 13 en 14 juli) schrijft Judith Steenbrink, violiste van Holland Baroque en initiator van het festival, regelmatig een column voor wijchen.nieuws.nl. Daarin beschouwt zij op haar eigen wijze het wel en wee rond Batenburg en het festival dat voor het derde jaar wordt gehouden.


BUREN ALS FILMSTERREN

Ruim 3 jaar geleden zijn we vanuit Amsterdam naar Batenburg verhuisd. De vorige bewoners lieten ons schatten aan informatie na over de geschiedenis van Batenburg. Dozen vol met flyers, boeken, notities en kleine historische voorwerpen die zij zelf hadden gevonden. Scherven, potjes en resten matrijzen, dat zijn een soort malletjes waar munten in werden geslagen. Bij de bouw van een schuur was er van alles in de grond gevonden. Wij wonen namelijk naast het huis waar geld werd gemaakt.

Ons huis staat naast ‘De Munte’. Batenburg had dus een eigen munt. Die kun je nog steeds kopen, op marktplaats wordt wel eens een muntje onder de 10 euro aangeboden, alleen is het woord Batenburg dan nauwelijks meer te onderscheiden. Voor ruim 12.000 euro koop je een gouden dukaat uit 1578. Een beetje aan de prijs, maar die blinkt dan zo sterkt dat hij bijna licht geeft.

Batenburg heeft een rijke geschiedenis. Het vroegere kasteel moet imposant geweest zijn. Nu is de kasteelruïne open tijdens de Batenburgse Dag én elk jaar deel van het decor van het Ruïnetheater (voorstellingen dit jaar tussen 28 juni en 7 juli). In 1794 werd het kasteel in de brand gestoken door Franse soldaten. De brandspuit hadden ze onschadelijk gemaakt en kamers met stro belegd. Na de brand haalden Batenburgers alles wat nog bruikbaar was uit het kasteel en bouwden er hun eigen huizen mee. Zo zit in ons huis een oud raam, afkomstig uit het kasteel. In het glas zijn familienamen gekrast.

Batenburgs Erfgoed bracht onlangs nog een boek uit: ‘Kroniek van 100 jaar Batenburg’ met interviews met oudere Batenburgers. Iedereen vertelt zijn eigen verhalen van vroeger. Samen wordt het geschiedenis. Ook maakt de werkgroep om de 5 jaar een film over het Batenburg van nu. Je bedenkt het niet, maar het is dus heel leuk om een film over je eigen straten, huizen en omgeving te zien. Puur genieten. Echt leuk wordt het als je je buren als filmsterren op het doek ziet. Alle filmvertoningen in het buurthuis ‘de MFA’ waren dan ook uitverkocht.

In deze schilderachtige omgeving organiseer ik nu voor de derde keer een festival. Batenburg Baroque Festival. Geweldig om musici hier uit te nodigen. Ze vinden het prachtig. Bijna on-Nederlands. Zo veel moois. Dit jaar kun je samen met singer-songwriter Tim Knol wandelen in de omgeving. Hij speelt dan ook een set op de kasteelruïne. Nu en vroeger komen even samen. Het festival is voor iedereen. Houd je van klassiek? Fusion? Jazz? Of ga je graag naar een film? Er is van alles


(Columnisten zijn vrij om hun mening te geven over gebeurtenissen en personen en hoeven zich niet te houden aan de journalistieke regels voor objectiviteit)

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen