Wijchen krijgt weer technieklokaal voor de jeugd

Foto: Anne Toonen

Het college van Wijchen wil samen met betrokken partijen komend schooljaar in Wijchen een heel nieuw ‘technieklokaal’ openen. Daarvoor vraagt het college budget aan bij de gemeenteraad. Het is een gezamenlijk initiatief van onderwijs, bedrijfsleven en gemeente Wijchen.

“De realisatie van het Technieklokaal zit in de laatste fase van herrijzenis”, zegt wethouder Martijn Derks. “Er is veel werk verzet en we kunnen nu stellen dat het er komt.” Tot vorig jaar was er een technieklokaal in basisschool Het Zuiderpad, maar dat stopte plotseling toen de coördinator met pensioen ging.

Technoforum

Het nieuwe Technieklokaal komt bij het Technoforum aan de Nieuweweg in Wijchen. Het moet een ‘inspiratielab’ op het gebied van wetenschap en technologie worden; een plek  om leerlingen van 10 tot 15 jaar hun interesses en talenten te laten ontdekken en ook de instroom naar het technisch onderwijs te bevorderen.

De locatie is gekozen samen met bedrijven. “Het is een goed bereikbare plek, dicht bij scholen en bedrijven”, zegt Derks. “Het wordt geen veredeld handenarbeidlokaal, maar een modern lokaal dat echt van deze tijd is.” Het is de bedoeling dat het Technieklokaal in september in gebruik kan worden genomen.

Wethouder Martijn Derks. Foto: gemeente Wijchen

Techniekonderwijs

Derks: “Hoogwaardig techniekonderwijs is heel belangrijk voor de jeugd in Wijchen. In deze tijd van snelle technologische vooruitgang is het belangrijk dat  jongeren toegang hebben tot techniek. Ook voor de vele technische bedrijven in onze gemeente is het waardevol dat techniek leeft onder de jeugd. De toekomst van de jeugd is ook hún toekomst.”

Onderwijsprogramma

Het is de bedoeling dat het technieklokaal een standaard onderdeel van het onderwijsprogramma wordt. Leerlingen uit het basisonderwijs en voortgezet onderwijs kunnen met hun klas een bezoek brengen aan het technieklokaal. In groepjes van 2 gaan de leerlingen dan een halve dag aan de slag met allerlei technische uitdagingen.

Samenwerking

Het Technieklokaal komt tot stand in een samenwerking van Kans & Kleur, het Maaswaal College, het Wijchense bedrijfsleven, de gemeente en het Junior Technovium Nijmegen. Dat laatste is een soortgelijk Nijmeegs initiatief dat al sinds 2006 bestaat. De instelling gaat ook het onderwijsprogramma voor het Technieklokaal verzorgen. Ook worden techniekpromotie-activiteiten georganiseerd zoals Techniekdag, First Lego League en MakersLab.

Kosten

De kosten worden gedeeld door de samenwerkende partijen, waarbij het onderwijs het grootste deel voor zijn rekening neemt, zegt Derks. Het college doet een voorstel aan de gemeenteraad via de perspectiefnota voor de financiële bijdrage. Daar is een besluit vanuit de raad voor nodig. De onderwijspartners en het bedrijfsleven hebben al gezegd bij te dragen.

De samenwerking met de bedrijven die verbonden zijn aan Spark! is primair volgens de wethouder. “Wellicht dat we in de komende tijd meer bedrijven kunnen aantrekken. Het moet een soort  groeimodel worden.”

Op het terrein van Modderkolk komt bij het Technoforum aan de Nieuweweg in Wijchen het nieuwe Technieklokaal voor de jeugd. Foto: Google Maps

 

 

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen