Wijchen financieel gezond, maar let wel op tegenwind

Foto: Pixabay

De gemeente Wijchen kent voor volgend jaar nog een sluitende begroting, maar bereidt zich voor op een mogelijk begrotingstekort vanaf 2026. Dat is niet opmerkelijk, want zo’n 280 gemeenten presenteren volgens de VNG voor 2026 en 2027 een negatief resultaat in hun meerjarenbegroting.

Op 4 juli neemt de gemeenteraad een besluit over de perspectiefnota waarin de plannen en ambities voor de komende jaren staan uitgewerkt. Deze nota geeft richting aan de volgende begroting die de gemeenteraad in november vaststelt.

Wethouder Geert Gerrits van Financiën: “Voor 2025 zien we nog een sluitende begroting, maar vanaf 2026 is de situatie helaas een stuk onzekerder. Het is namelijk nog steeds onduidelijk hoeveel geld we van de rijksoverheid krijgen. Hier hebben bijna alle gemeenten mee te maken”, aldus Gerrits.

Projecten

“Hopelijk krijgen we meer duidelijkheid in het komende najaar. Voorlopig houden we koers met onze plannen en projecten. Maar we denken ook alvast na over mogelijke oplossingsrichtingen, als de bijdrage van de rijksoverheid tegenvalt. Gemeente Wijchen is financieel gezond, en we dat willen we natuurlijk graag zo houden!”

Hopelijk krijgen we meer duidelijkheid in het komende najaar

Wethouder Geert Gerrits. Foto: gemeente Wijche

Omdat de huidige financiële situatie weinig ruimte biedt voor nieuw beleid, is het college terughoudend met nieuwe voorstellen. Wel wil het college extra investeren in leefbaarheid, inwonerparticipatie en maatregelen in de openbare ruimte.

Ozb omhoog

Om dit en eventuele andere nieuwe wensen van de gemeenteraad te kunnen betalen, stelt het college voor om zonodig de onroerendezaakbelasting (ozb) met 7,5 procent extra te verhogen. Hierover neemt de gemeenteraad in november een besluit, tijdens de behandeling van de begroting voor 2025.

Financieel gezond

Voor het geval het rijk vanaf 2026 geen extra geld beschikbaar stelt aan gemeenten, kijkt Wijchen alvast naar een aantal oplossingen op de begroting van 2026 sluitend te krijgen en in de toekomst financieel gezond te blijven.

Ook de VNG (Vereniging van Nederlandse Gemeenten) blijft zich namens alles gemeenten inzetten voor betere afspraken met de Rijksoverheid. Zodat het geld dat gemeenten krijgen in balans wordt gebracht met de stijgende kosten.


FEITEN Gemeentelijke begrotingen
  • Onderzoek van BDO laat zien dat 280 van de 342 gemeenten, ruim 80 procent, voor 2026 en 2027 een tekort voorzien in hun begroting.
  • De overige 20 procent van gemeenten heeft een nipt sluitende begroting aangeleverd voor de jaren 2026 en 2027.
  • De Nederlandse gemeenten verwachten in 2026 een gezamenlijk tekort van 1,1 miljard euro.
  • Niet alleen het geld vanuit het Rijk (gemeentefonds) wordt minder – de belangrijkste inkomstenbron voor gemeenten – ook de krapte op de arbeidsmarkt speelt mee.
  • De vraag is of gemeenten in staat blijven om grote maatschappelijke opgaven zoals de energietransitie en woningbouw te realiseren en de taken binnen het sociaal domein uit te voeren.

(Bron: VNG, BDO Accountants & Adviseurs)

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen