Wijchen wil nieuw sportpark bij Havenweg

19 jun , 17:00 Nieuws
schermafbeelding 2024 06 19 om 105829
Het Wijchense college van B en W wil het stuk grond tussen de Havenweg en Graafseweg in Wijchen kopen. Hiermee kan het een langlopende rechtszaak beëindigen. Het college wil onderzoeken of de grond mogelijkheden biedt voor een nieuw sportpark en woningen in een groene omgeving.
Wethouder Ruimtelijke Ordening Geert Gerrits: “Dit is hét moment om tot een oplossing te komen in het erg langlopende conflict. Als we een overeenkomst sluiten met de eigenaren van de grond aan de Havenweg ontstaan er kansen voor een sportpark dat gericht is op de toekomst én voor woningbouw in het gebied tussen Wijchen en Alverna.”

Opschuiven

Deze mogelijke maatschappelijke meerwaarde, zoals het college het noemt, was voor Wijchen een belangrijke reden om in gesprek te gaan. “Door de overname van de grond kunnen de sportverenigingen mogelijk opschuiven en ontstaat er op de vrijkomende plekken ruimte voor woningbouw. Natuurlijk met respect voor de groene omgeving. Wij willen deze unieke kans graag verder onderzoeken.”
Het 'mogelijke' zit in de beslissing van de gemeenteraad. "Ik hoop dat de raad hierover positief besluit, want het levert echt kansen op, ook voor de woningbouw."

Sportverenigingen

De vier sportverenigingen rondom de Wijchert en Alverna (AWC, Atletiekvereniging Wijchen, VV Alverna en TPV Grootven) hebben vorig jaar aangegeven dat zij elkaar willen versterken. Zij zijn hierover inmiddels in gesprek.

Door de overname van de grond kunnen de sportverenigingen mogelijk opschuiven en ontstaat ruimte voor woningbouw

Een paar verenigingen is van plan om investeringen te doen. Samen met hen wil de gemeente nu de mogelijkheden onderzoeken voor een duurzaam sportpark dat opschuift in de richting van de Havenweg. Een sportpark dat ook past bij de verdere groei van Wijchen, volgens het college van burgemeester en wethouders.

Woningbouw

In de gemeente Wijchen zijn ook op de langere termijn extra woningen nodig. De nood is nog steeds hoog zegt Gerrits en de gemeente wil groeien naar 45- tot 50.000 inwoners. Hiervoor zijn extra woningbouwlocaties nodig. Wanneer de sportverenigingen zich richting het terrein aan de Havenweg verplaatsen, ontstaat ruimte voor woningbouw op de locaties waar deze verenigingen nu zitten (richting Leemweg). Ook kan woningbouw bijdragen in de kosten voor de verplaatsing van de sportverenigingen. Op welke manier woningbouw haalbaar is, wil de gemeente verder onderzoeken.

Raad

De beëindiging van de rechtszaak en de aankoop van het terrein kost samen 7 miljoen euro. Het college vraagt daarnaast 125.000 euro voor het onderzoek naar de nieuwe invulling van het terrein. De gemeenteraad besluit hierover op dinsdag 2 juli.
[caption id="attachment_140757" align="alignnone" width="920"]